Časté virózy a pálení v nosohltanu

Dobrý den, několik let mám problém s virózami a problémy v nosohltanu. Začne to pocitem sucha a škrábání v nose, bez hlenů. Pak začne pálení nosohltanu. Na zadní stěně v krku se objeví zhmožděná lymfatická tkáň, jakoby boláky. V krku mě pak dost pálí a ustupuje to pouze během pití nebo po znecitlivujících pastilkách. Akutní stav trvá cca 4 dny, kdy jsem unavený, vyčerpaný, pobolívají mě klouby občas. Je to bez teplot (vždy do 36,5°C), CRP mi vycházelo vždy v hodnotě 1-4. Po 4 dnech to začne ustupovat a ustoupí to někdy kolem 7-10 dne. Někdy se stane, že to sedne někde kolem hlasivek jako dráždivý suchý kašel přes den. Občas se podaří vykašlat velmi tuhý kousek hlenu, často zelený. Ale ve většině případů do končí jen v té horní části krku. Tyto stavy se mi opakovaly cca 4x za rok, ale od září 2015 je to v kuse, jen se střídá akutní stav 4 dny a pak ten mírný průběh 14-21 dní. Dle Alergologie nejsem na nic alergický, přesto mi dali Aerius, mohl bych být přecitlivělí na pyly. Léčba zlepšení nepřinesla. Praktický lékař mě poslat na plicní, kde mi řekli, že by to mohlo být pseudo astma a dali mi kortikoidy Symbicort a před tím něco podobného. Opět žádná výrazná změna. Na ORL mi jednou našli Zlatého Streptokoka, na něj dali antibiotika, pak byl výtěr z krku čistý. Nic z toho neberu dlouhodobě, vždy to jen na nějaký čas zkusím. Dále jsem bral na akutní stavy nebo testovně Avamys, Nasobec, Florsalmin, Jox, Pamycon, Gentamicin, Imunoglobin, Nasonex, Xyzal. Zkusil jsem už i homeopatika, kupodivu po nich se zmírnily ty akutní stavy. Velmi často pak mám pouze v levé mandli čepy. Jde o bílé kousky, které když je vymáčknu nebo vyšťourám, vypadne jich cca 5-6. Jsou malé a oblé, zapáchají. Párkrát mi je vyndali na ORL a zamázli Joxem, pak jsem se naučil to dělat sám a netrávit čas v čekárně. Bohužel nikdo do dnes neví, co to tedy je a jak se toho zbavit. Proto to zkouším touto cestou. Je to velice nepříjemné, v práci jsem unavený. Doma se mi nic nechce. Někdy v listopadu jsem i zůstal necelé 3 týdny doma, abych si odpočinul a vyležel to. Stav je ale stejný.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, doplnila bych i imunologické vyšetření, dle výsledků vyšetření zkusit imunomodulační léčbu. U chronických recidivujících se zánětů horních cest dýchacích by se mělo ještě pomýšlet na reflux žaludečních šťáv až do dýchacích cest. Reflux může být jedna z příčin opakujících se infektů. Vzhledem k tomu, že jste alergik, tím máte trochu větší riziko virových infekcí, doporučovala bych dlouhodobě užívat antihistaminik, jelikož mají i imunomodulační efekt na sliznice.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Co jste možná nevěděli o Crohnovi a kolitidě...
Články: Co jste možná nevěděli o Crohnovi a kolitidě...
Nespecifické střevní záněty...
Postižení kůže u Crohnovy nemoci
Články: Postižení kůže u Crohnovy nemoci
Nespecifické střevní záněty...
Zbavte se falešného
Články: Zbavte se falešného "spánkového" přítele
Zvykli jste si vyplnit...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Mokvající rána vyžaduje speciální péči
Články: Mokvající rána vyžaduje speciální péči
Škrábancům a odřeninám se...
Kolposkopie
Články: Kolposkopie
Kolposkopie je...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: