Chlamydia pneumoniae a léčba časté nemocnosti dotaz od: hana | publikováno: 4.1.2013 vážená paní doktorko,

Vážená paní doktorko, prosím o zodpovězení dotazu. Trpím /v dětství, pak stabilizace 20let a nyní posledních šest let výrazné zhoršení / opakovanými protrahovanými infekcemi HCD /jedna za druhou/, alergiemi /prach, peří, roztoči, mléčný protein - intolerance/, sníženou buněčnou imunitou,alergickým asthmatem. Prodělala jsem boreliozu /zaléčeno ATB včas/, mám opakovaně pozitivní výsledky EBV, recidivující herpes progenitalis, urogynek. opak. infekce /bakt., kvasinky/, onychomykóza. Dnes mi byla indikována Chlamydia pneum.: IgM 3.10 COI POZITIVNI,IgG 2.98 COI POZItiVNI-jako v r.2008 mi bylo řečeno akut.inf. Klinické příznaky-zánět průdušek,rýma,vyčerpanost již 5.týden.Je dostačující 3t užívání Doxybene 100mg 10dní 1-0-1 + 10dní 1-0-0.Jak zabránit recidivě /často vysoké pozit.IgA - neléčeno/ a mohou mé časté nemoci HCD za poslední roky a asthma souviset s Chlam.pneum. nebo být případně příčinou? Moc děkuji za zodpovězení dotazu.

Odpověď odborníka:

Dobry den chlamydia pneumoniae múže způsobit zhoršení asthma bronchiále. Co se týče interpretace laboratorního nálezu, to není jednoduché a ani jednoznačné. Zvýšení a přítomnost protilátek ve třídě IgA svědčí pro akutní onemocnění, ve třídě IgG o prodělaném onemocnění. Jestli jsou obě protilátky pozitivní múže jít o opakovanou infekci. Chlamýdie neznechávají imunitní stopu. Léčba musí být intenzivní a dostatečnš dlouhá. Minimálně 3 týdny. Podávají se antibiotika, nejvhodnější je clarithromycin 500mg/den nebo rovamycin 6 IU / den. S pozdravem Dr.Čápová

MUDr. Gertruda Čápová
MUDr. Gertruda Čápová

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: Privátní plicní ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: