Chlamydie

Mám nyní tyto výsledky testu na chlamydie, můžu znát váš názor a doporučení k uvedeným hodnotám? cca 5 let zpět, jsem měl poprvé pozitivní chlamydie trachomatis s klasickými příznaky, po přeléčení sumamedem 500 (1000/1000/1000) pak několik let výsledky negativní. Nyní jsem přeléčen azitromycinem 500/500/500, a uvedené výsledky jsou po 2 měsících po přeléčení. To přeléčení bylo rutinní, jelikož jsem kašlal a o chlamydiích jsem ještě v té chvíli nevěděl. Protokol : SER-V /6822 / 2016 (Konečný výsledek) --------------------------------------------------------------------------- Typ vzorku: Krev / Sérum Stanovení protilátek proti chlamydiím Chlamydia EIA IgA 3,340 IP Pozitivní Chlamydia EIA IgG 0,920 IP Hraniční Chlamydia EIA IgM 0,820 IP Negativní Chlamydia pneumoniae EIA IgA 0,320 IP Negativní Chlamydia pneumoniae EIA IgG 0,650 IP Negativní Chlamydia pneumoniae EIA IgM 0,270 IP Negativní Chlamydia trachomatis EIA IgA 0,240 IP Negativní Chlamydia trachomatis EIA IgG 0,230 IP Negativní Chl. pneumoniae BLOT-LINE IgA negativní MOMP negativní P 54 negativní MOMP 1 negativní OMP 5 negativní OMP 2 negativní OMP 4 negativní Chl. trachomatis BLOT-LINE IgA negativní MOMP negativní OMP2 negativní HSP60 HRANIČNÍ Komentář: Interpretace výsledků rodových a druhových protilátek proti chlamydiím: negativní = IP < 0,9; hraniční = IP 0,9 - 1,1; pozitivní = IP > 1,1 Během chronické či rekurentní infekce obvykle vzrůstá hladina IgA a IgG protilátek. Obecně při chlamydiové infekci dochází nejdříve k tvorbě protilátek proti lipopolysacharidu (LPS), poté jsou detekovatelné protilátky proti druhově specifickým antigenům.

Odpověď odborníka:

Chlamydie jsou nitrobuněční parazité. A i přes dobře nasazenou antibiotickou léčbu v některých oj. případech se nepodaří všechny chlamydie zlikvidovat. Přežívají i několik let skrytě a při oslabení mohou vyvolat recidivu onemocnění. Na druhé straně protilátky přetrvávají zvýšené dlouhou dobu i po dobrém zaléčení....Zda se jedná o recidivu onemocnění se hodnotí z celkového zdravotního stavu a vývoje vzestupu či poklesu protilátek dle kontrolního serologického vyšetření s odstupem několika týdnů. Z Vašeho výsledku lze stanovit závěr - stav po prodělané infekci. Pro vyloučení rekurentní či chronické infekce by se mělo ještě provést kontrolní vyšetření. S odstupem několika týdnů od prvního.
S pozdravem
MUDr. Dagmar Doležalová

MUDr. Dagmar Doležalová
MUDr. Dagmar Doležalová

Specializace: Praktické lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: