Chlamydie

Dobrý den , minulý týden mi obvodní lékařka udělala krevní test na chlamydie. Výsledky dopadly tak , že mám pozitivní chlamydie speciec IgG 1,44 - nasadila mi ATB léčbu ( Doxyhexal 200mg ) na 3 týdny . Chtěla bych se ale zeptat , jaký na to máte názor ? Zda je léčba ATB nutná ???? V prosinci jsem totiž podobnou léčbu ATB absolvovala a nerada bych brala ATB zbytečně . A ještě zda je nějaká možnost zjistit , kde jsem k tomu přišla ? Nikdy jsem se s ničím takovým neléčila , takže mě překvapilo , že mi vyšly protilátky pozitivní ... Děkuji za radu .... M.

Odpověď odborníka:

Pokud jste ve výsledcích měla jen pozitivní IgG u testu na Chl. species (a ostatní testy byly negativní), dovouji si tvrdit, že léčba antibiotiky není na místě (jde o, zjednodušeně řečeno, nejméně užitečný test z celé skupiny těch, které se na chlamydie dají z krve dělat a jeho pozitivita je zcela běžná i u zdravých osob - chlamydie jsou m. j. celkem běžným původcem infekcí dýchacích cest, a většina z nás se s nimi během života opakovaně setká - čehož důsledkem je dlouhodobá přítomnost protilátek jako dokladu normální imunitní odezvy těla na infekci). Obecně také platí, že není správné "léčit" chlamydiovou infekci jen podle výsledků protilátek v krvi (protilátky neznamenají nutně infekci!). Vyjádření berte ale jen jako orientační, vzhledem k tomu, že neuvádíte, proč Vám vlastně byly testy provedeny a jaké máte potíže, není možné zhodnotit celou situaci celkově, což je klíčové - a musí to učinit Váše ošetřující lékařka.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: