Chlamydie nebo neco jineho?

Dobrý den, Dlouhodobě (už tak nejmíň 10-15 let) trpím celkovou únavou, někdy je to lepší (např. po sportu), někdy horší (např. po prosezeném dnu u počítače/TV, po ejakulaci atd). Mám i nejspíše s tím spojené další problémy - kožní (lupy, občasné svědění kůže nebo suchá až načervenalá vyrážka jakoby z vyschlé kůže ve vlasech, za ušima nebo někdy i v loketní jamce), křupání ve všech možných kloubech při pohybu, chronickou rýmu, pálení očí, nepříjemný pocit v krku a tvorba čepů v krční mandli, nekdy taky plynatost či svědění konečníku. Před cca 10ti lety jsem měl údajně mononukleózu (projevovala se akorát jako obyč angína) a před možná osmi lety jsem si nechal dělat test na chlamydie z podnětu někdejší bývalé přítelkyně, které chlamydie našli (zřejmě ty pohlavní). Našli mi údajně plicní variantu (ale nejsem si tím jistý), měl jsem na týden nebo 10 dnů antibiotikum a to bylo všechno, dál to podle nich bylo v pořádku a už se to neřešilo. Nechal jsem si teď po letech tedy udělat test na chlamydie znovu a nějaké další standardní testy, viz výsledky testu v příloze. Zdá se že dělalí nějaký obecný Elisa test a mám pozitivní IgG, doktorka říkala že to znamená jen že jsem je někdy prodělal, ale že aktivní už nejsou. Je to pravda a mám hledat jinde (např. kandidu, nesnášenlivost lepku, mléka nebo jiných potravin atd), nebo je třeba udělat nějaký důkladnější test? Na nějakou chronickou infekci to prý podle výsledků taky nevypadá... Co by mohlo být jinak zdrojem problémů?

Odpověď odborníka:

Vaše krevní testy jsou zcela vpořádku, to, že jste se setkal s chlamydiemi, není nic neobvyklého. Stejně tak vaše zdravotní obtíže nesvědčí pro žádné konkrétní celkové onemocnění, spíše jde o jednotlivé problémy.Únava může být i psychogenního původu, jinou možností je snížená funkce štítné žlázy. Kožní projevy svědčí pro atopický ekzém ( i to svědění konečníku), ev. seborhoickou dermatitidu, pro přesnější diagnostiku navštivte kožního lékaře. Křupání kloubů bývá dané geneticky, může jít i o geneticky podmíněnou kloubní hypermobilitu, opět podrobněji by se vyjádřil ortoped na základě vašeho vyšetření. Chronická rýma a pálení očí může souviset s atopií ( a atopickým ekzémem), pálení očí i se syndromem suchého oka následkem práce s počítačem. S tímto problémem se obraťte na alergologa. Problémy krční by vyřešili na ORL, pokud máte rozbrázděný povrch mandlí, pak je tvorba čepů ze zbytků potravy a oloupaných eliteliálních buněk zcela normální jev. Plynatost se v závislosti na dietě vyskytne u každého, pokud jí trpíte i při absolutním vynechání nadýmavých jídel ( vč. sycených nápojů a sladkostí), vyhledejte gastroenterologa k vyloučení jiné příčiny ( nadměrné kvašení, intolerance určitých složek potravy, aerofagie).

 
Líbí se vám odpověď?
-8 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: