Chlamydie pneumoniae

Dobrý den.Byla mi zjištěna mykoplasma pneu a chlamidie pneu.Přeléčeno atb.Doxyhexal na 20 dní,ale pak byl výsledek ještě horší.Bylo mi řečeno,že se s tím nedá nic dělat a že holt budu každou chvíli na atb.Mám střídavě teploty do 37,5 C.Nyní mi pobolívá v krku a já nevím co s tím.Máme jet od 2.9.2016 a dovolenou do Itálie,mám začí t užívat zase atb.a jak se těch potvor zbavím?kamarádka měla také,Dostala dvoje atb,najednou a byla vyléčena/má jiného lékaře /.Dále se chci zeptat můžu se stýkat s dětmi aco manželství.Můžeme mít normální život jako dosud?/se vším?/Děkuji za odpověď. moc mi na tom záleží.Je mi 63 let.S úctou Věra Nemešová

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Věro. Z Vašeho dotazu nevyplývá podstatné - jaké jste měla potíže, proč jste vlastně měla testy na chlamydie, a o jaké testy šlo. Pokud jste měla infekci dýchacích cest (kašel?), je popsaná doba ATB dostatečná a pokud potíže trvají, je třeba zvažovat, za příčina není někde jinde. Řídit léčbu podle krevních testů je dosti nevhodné, posouzení významu přítomnosti protilátek proti chlamydiím v krvi je velmi svízelné. Lepší jsou případně tzv. "přímé" testy (z výtěru, hlenu při kašli apod.). Jinak mycoplasmy a chlamydie jsou zcela běžnými původci infekcí dýchacích cest u dětí i dospělých, každý se s nimi někdy setká a nález protilátek v krvi tudíž není nic překvapivého i u zcela zdravé osoby (protilátky neznamenají, že v tu chvíli probíhá infekce a jejich trvalá přítomnost neznamená, že léčba nefungovala...), ze samotné jejich přítomnosti nevyplývá nutnost jakýchkoliv omezení. Tedy ano - můžete mít nadále zcela normální rodinný život.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: