Chondropatie pately

Dobrý den, pane doktore. Mé klouby byly vždy zdravé, neměla jsem s nimi doposud jediný problém. Koncem května 2012 jsem však měla úraz na in-line. Po fixaci a rehabilitacích se však koleno nezlepšilo a zůstalo jakoby zablokované. Po 3 měsících, tedy na konci srpna 2012 proběhla tedy ASK operace, kde se zjistila částečná ruptura a povolení LCA. Operatér tento LCA upravil a zahladil. Menisky, chrupavka a patela byly v naprostém pořádku. Max. do 2 měsíců se mělo koleno zahojit a já se měla vrátit zpět do svého aktivního, pracovního i sportovního života. Dnes jsou tomu 4,5 měsíce a koleno je čím dál horší, mám větší problémy než před operací a strašně mne bolí na patele, nemohu sejít schody, nekleknu si a ani nedřepnu. Když vstávám z pohovky, na patele mne vždy píchne. Když mi třeba trochu podklouzne noha v tomto počasí, strašně mne zabolí na patele zezhora jakoby od stehna. Bolí mne i zezadu v ohybu kolene. Když déle stojím nebo chodím, koleno tuhne a otéká. Při větší zátěži, tzn. když nesu tašky s nákupem, atd. koleno bolí pak několik dní. V koleni praská a přeskakuje, avšak při chůzi je stabilní a nevypadává, takže opravený LCA by mohl držet. Od operace cvičím a rehabilituji, přesto se stav kolene zhoršuje. Myslím si nejpravděpodobněji, že by se mohlo jednat po operaci, která mi měla vlastně pomoci o chondropatii pately s postupným poškozováním chrupavky a následnou artrózou. Co mohu prosím ještě dělat, jsem absolutně zoufalá. 7.1.2013 jsem byla u svého operatéra s tímto problémem, ale on mi řekl, že nemusím mít strach, že artrózu zřejmě nedostanu a vše se zlepší. Jak to může vědět bez jediného snímku ? Vždyť to ostré bolestivé píchání na patele je stále horší. Děkuji za radu jak mám postupovat dále. Lenka.

Odpověď odborníka:

Popisované příznaky by svědčily pro artrozu mezi patelou a kodyly stehenní kosti, operatér ale nitro kolena viděl a měl by vám jednoznačně odpovědět. Jistě existuje i u vás reaktiví synovitis, reakce kloubní výstřelky na úraz a provedený operační výkon. Po poradě s operatérem bych doporučil metodu ACP aplikaci vlastní upravené krve, která by byla v tomto případě vhodná. Aplikace do kloubu. Metodu aplikují ortopedi, ale pojišťovna ji nehradí. Jinak léčba rehabilitační, fyzikální léčba, lázeňská léčba.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: