Citlivý mrtvý zub

Dobrý den, mám takový problém. Momentálně jsem v cizině (abych byla konkrétní tak se jedná o Čínu a v ČR budu nejdříve až v lednu, jinak bych si zašla za zubařem a nepsala dotazy sem..). Před odjezdem mě začaly trápit zuby (nikdy předtím jsem žádné větší problémy neměla a o to víc mě to překvapilo). Konkrétně tedy cca začátkem června. Především jsem měla problém se čtyřkou vpravo nahoře. Občasnému pobolívání jsem nekladla, vzhledem k růstu osmiček, význam. Bohužel pak začal být citlivý a bolet. Po vyvrtání a zaplombování již bolavého zubu se dostavila bolest ještě větší a musela jsem jít na vrtání znova. Nakonec zubař vytáhl nervy, vyčistil a zaplnil zubní kanálek, dal tam cement a nevím co všechno a zaplomboval - a už v tuto chvíli jsem měla obrovský problém, že jsem se mu i pod anestezií doslova rozbrečela na zubařském křesle, následovala obrovská bolest, která i doktora samotného překvapila, ale následný rentgen byl v pořádku a zubní kanálek pečlivě zaplněn a zubař říkal, že musím vydržet.. Načež mi i osobně volal aby se poptal jak mi je (k jeho přístupu nemůžu mít jedinou připomínku) a že jeho kolegyně se setkala s podobně bouřlivou reakcí, takže mám mít trpělivost. V jeho ordinaci jsem v té době byla vícekrát. Zub byl i zbroušen aby nebránil moc při zkusu. Několik dní jsem byla pod léky proti bolesti, načež samovolná bolest zubu z velké části přešla. Ale zub zůstal opravdu šíleně moc citlivý poklep kovovým předmětem a i na horké a studené - můj první dotaz tedy je jestli to je u mrtvého zubu normální i po cca 2 měsících? Poslední dny mám zase takový blbý pocit, že mě zub začíná trochu bolet i sám o sobě, nejen tedy v době kdy se napiju něčeho studenějšího. Doufám, že jsem ho jen nějak sama podráždila. Bohužel je moje situace komplikovaná ještě tím, že mi rostou osmičky vpravo dole i nahoře, tudíž nejsem schopna rozlišovat od čeho mě pravá část čelisti bolí.. Bohužel je problém, že na částečně vyrostlé osmičce vpravo nahoře mám taky plombu, ale je citlivá na teplé a studené, tak se obávám jestli tam nemám ještě nějaký kaz.. Je pro laika nějak možné poznat obnažený krček? A může být citlivost zubu způsobena něčím jiným než kazem/zánětem/obnaženým krčkem? Spíše se obecně bojím případného zánětu.. Je možné případný zánět nějak poznat? Nikdy jsem neměla citlivé zuby a moc nevím jak se s tím vypořádat. Používám zubní pastu sensodyne, ale nevím jestli to má jakýkoliv účinek a od dob problémů jsem si koupila měkký kartáček (nikdy jsem neměla citlivé zuby a vyhovoval mi naopak velmi tvrdý kartáček.. měla bych si koupit kartáček nějak speciální?). Dále jsem se chtěla zeptat jestli třeba ústní voda listerine může mít negativní či naopak pozitivní účinek (jsem zvyklá ji používat). A případně jakou by jste mi dal radu abych zubu pomohla co nejvíc? Bohužel mě bolí čelist (doufám, že od těch osmiček), takže do pusy stříkám sprej proti bolesti (čínské bylinkové něco.. umrtvuje to trochu) a občas si vezmu nějaký prášek na bolest (nesteroidní protizánětlivý). Vím, že mám dlouhý dotaz, ale nechci ve svém věku mít zbytečné problémy navíc. Vzhledem k tomu, že mi v konečném důsledku na té pravé straně zubař krom té mrtvé čtyřky ošetřoval další 2 kazy (jeden na osmičce a "jeden" v mezizubním prostoru myslím 5/6 nebo 6/7 teď si nejsem moc jistá) tak se bojím dalšího šíření problémů - chodím na preventivky 2x ročně, dlouho jsem neměla žádné kazy, ale v minulosti jsem jich nasbírala poměrně dost - a vždy právě když už tak rovnou více na jednou. PS: Nevím jestli by mi pomohlo jít k zubaři tady v Číně, protože bych zase o zub nerada přišla zbytečně(ale při zhoršení ho samozřejmě vyhledám). Předem moc děkuji za Váš čas a ochotu.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, bolest zubu po endodontickém ošetření je velmi vzácná a příliš často se nevyskytuje. Je možnél že endo nebylo provedeno úplně správně, nebo že část výplně dráždí okolní tkáně. Doporučoval bych proto znovu kontrolu u lékaře. Co se šíření zubního kazu týče, je možné, že změna stravy mění u prostředí ve Vašich ústech, čímž častěji dochází ke kazivosti. Kartáček ale určitě používejte co nejměkčí, aby nedocházelo k poškozování dásně. Z past používejte některou na citlivé zuby. Hezký den.

MUDr. Martin Kaláb
MUDr. Martin Kaláb

Specializace: Zubní lékařství
Pracoviště: Stomatologická klinika 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: