Cytomegalovirus

Dobrý den, je mi 34 let a v září jsem prodělala ZP v 6+0. Po třech měsících jsem hned zase otěhotněla a v lednu potratila znovu v 6+2. V sedmnácti letech mi zjistil můj praktický lékař, že jsem prodělala CMV, podle protilátek v krvi. Nyní jsem si nechala vyšetřit štítnou žlázu, toxoplasmozu, na genetiku ještě čekáme, a znovu CMV. Vyšlo mi CMV IgG 6200 titr (ref. meze v laboratoři 0-231) a CMV IgM 0,12 index (ref. meze 0,00-0,20) Může být vysoká hladina příčinou potratů? Je možné, že prostě díky CMV nemůžu mít děti? Jsem sice objednaná k lékaři, ale až za 14 dní a zdá se mi to nekonečné :-( Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, příčiny potratů jsou různé a je jich mnoho. Jsou jak na straně matky tak i rostoucího embrya, nebo jsou zapříčiněny působením zevních činitelů. Mnohdy se nedaří skutečnou příčinu odhalit. Cytomegalovirus nebývá příčinou potratů, působí ale jako teratogen.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Užíváte antikoncepci? Nekuřte!
Články: Užíváte antikoncepci? Nekuřte!
Neumíte si představit ranní...
Dráždivý tračník
Články: Dráždivý tračník
Nejodvážnější lékařské...
5 potravin, díky kterým se z vaší imunity stane nedobytný hrad
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: