Detska epilepsia

Dobry den,dcerka 11mes. dostala pred troma mesiacmi prvy epi zachvat,v jeden den 3x,boli to zaskuby na pravej polovici tvare a zaskuby pravej ruky.Po zachvatoch nasledovali zvysene teploty a prujem,vysiel prvy zubok.Boli ale zachytene vyboje na eeg,takze diagnoza epilepsia a nasadena keppra 1-0-1.Dva mesiace bez zachvatu.Prisla vsak infekcia,tak sme sa z navstevy na Slovensku ponahlali domov do Prahy.Cestovali sme v noci a dcerka mala za sebou uz par dni nepravidelny spanok a podavanie liekov nie vzdy v rovnaku hodinu.Cestou zo SVK dostala zachvat,diazepam nezabral,skoncila na are.Status epilepticus.Zistili infekt dychacich ciest,teploty az 39.Vysiel dalsi zub.Teraz ma uzivat keppru a depakine.Dr. sa vyjadrila ze deti ktore upadli do statu nemaju velku sancu ze sa jedna o detsku epilepsiu a je mala pravdepodobnost ze z toho vyrastu.Umierame strachom,na dcerku davame velky pozor,lieky vzdy na minutu presne,teploty tlmime,spankovy rezim musi dodrziavat.Myslite ze je sanca na vyliecenie?Velmi sa bojime o dcerkinu buducnost.Dakujem.Dana

Odpověď odborníka:

Dobrý den, bohužel vám nedokážu říci, jestli bude mít vaše dcera epilepsií doživotně nebo v dospělosti záchvaty vymizí, neznám totiž typ vaší epilepsie. Nevím, jestli už měla MRI mozku nebo se plánuje, až bude starší. Status epilepticus je samozřejmě závažný stav. Vy však jako rodiče můžete svým chováním počty záchvatů minimalizovat tím, že se budete chovat zodpovědně. Je nutné všechny infekce řádně za léčit, včas srážet teplotu, snažit se o pravidelný spánek, to znamená už žádné noční cestování. Musíte svůj život lépe přizpůsobit potřebám dítěte. I lidé s epilepsií mohou vést kvalitní život a studovat, pokud ovšem dodržují potřebný režim a zredukují záchvaty na minimum. Jak to bude s vaší dcerou, ukáže čas, teď je ještě na jednoznačné závěry brzy. Přesnější odpovědi vám poskytne váš dětský neurolog.

MUDr. Lenka Terzipetková
MUDr. Lenka Terzipetková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Fakultní nemocnice Motol, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: