Diastáza břišních svalů

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na otázku ohledně rozestupu přímých svalů břišních(diastáza). Je mi 26 let, diastáza se mi objevila tak 4 roky zpátky (dřív sem mnoho let závodně běhal a intenzivně trénoval a pak naráz přestal, tak možná i to k tomu přispělo). Už před těmi 4 lety sem se snažil něco s tím udělat, ale mnoho cviků či informací sem o tom nenašel a můj lékař mi řekl, že to není problém, že se ve sportování a cvičení nemusím nijak omezovat, tak sem to pak nějak neřešil. Letos sem ale začal trochu více cvičit a to nejvíce jen s vlastní vahou /workoutové hřiště, kliky atd/ a jelikož pod hrudníkem si do té mezery dám tak 2 a půl prstu, při nějakém náročnějším cviku (shyby či cviky kdy celá váha těla je držena víceméně břišním svalstem) mi je to docela nepříjemné, až se trochu bojím =), že se mi to celé břicho vyvalí ven ... přeci jenom mám přes 85 kilo a ten tlak je tam fakt veliký a když mi to drží jen ten vazivový pruh, tak mi to mnohdy ubírá chut cvičit ... Nebo spíš přemýšlím, jestli to vůbec má cenu cvičit, abych si víc neublížil než pomohl ... Myslíte si že bych se ted měl první zaměřit na napravení té diastázy a vysloveně se těm cvikům a pohybům kde je hodně flexe vyhýbat? Nemám totiž vůbec nějakou časovou představu jak dlouho by to trvalo, než by se mi podařilo tu diastázu napravit, pokud by se mi to tedy vůbec podařilo :) (navíc otec ji má taky,takže i genetické dispozice pro to zřejmě mám) ... Připadá mi to jako běh na dlouhou trat, navíc ta recidíva je tam sem četl taky veliká a udává se že některým cvikům se pak člověk má radši vyhýbat dál i po vyléčení ... Kdybych teda pokračoval ve cvičení a tu diastázu neřešil, hrozí mi nějaké vážnější komplikace? a ještě poslední dotaz ... kliky asi taky nejsou uplně ideální že? Děkuji mnohokrát

Odpověď odborníka:

Milý Martine, diastáza břišních svalů bude tedy u Vás zřejmě genetickou záležitostí. Jsou fyzioterapeuté či trenéři, kteří jisté cviky znají a mohou Vám poradit, ale faktem je, že diastáza nikdy zcela nezmizí. Určitě je špatné přestat zcela cvičit, na druhou stranu bez posilování středu těla mohou začít bolet záda, není na čem stavět. Břicho se Vám určitě ven nevyvalí. Doporučila bych Vám ve cvičení pokračovat, zaměřit se spíše na šikmé břišní svaly, přímé cvičit spíše izometricky - pro inspiraci: http://kulturistika.ronnie.cz/c-7606-izometricky-trenink.html. Pokud se rozhodnete diastázu řešit chirurgicky, v Praze máte kliniku Palace Athena, kde tento problém jako jedni z mála, ne-li jediní v ČR řeší i lapaskopicky, tedy miniinvazivně. S pozdravem MUDr. Marta Ručková

MUDr. Marta Ručková
MUDr. Marta Ručková

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Nemocnice Milosrdných bratří Brno

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: