Distorze kotníku

Dobrý den,před týdnem jsem spadla při lezení ze skály na levou nohu.Hned mi naskočil kotník jako tenisový balonek-ten večer jsem byla na rtg-bez zjevného traumatu-dali mi ortézu a berlea uzavřeli to jako distoze.Druhý den mě noha opuchla od třetiny lýtka až po prsty u nohou a doktorka mě objednala k ortopedovi.Obj.:levé hlezno s výrazným otokem,otok i levé nohy.Resorbující se hematomy pod kotníky.Palpační bolestivost v průběhu lig.FTA a v průběhu lig.deltoideum a na vnitřním kotníku.Mám ortézu a noha mě bolí pořád i když ji mám jen danou nahoře a nehýbu s ní.Každý pohyb s nohou (byt jen přendat ze strany na stranu je pro mě dost bolestivý)Chtěla jsem se zeptat jestli by v tomto případě nebyla pro mne lepší sádra či dlaha.A pakliže ano-jak se to řeší-jestli znovu na chirurgii?(ortoped který mi nohu vyšetřoval bude na poliklinice za měsíc)Děkuji Križková

Odpověď odborníka:

Domnívám se, že přesto, že ortézy jsou dnes využívány častěji, je pro váš typ poranní určitě vhodnější sádrová dlaha na 1 týden a potom sádrový obvaz až na 6 týdnů podle vyšetření lékaře. Následuje rehabilitace. Podvrtnutí hlezna s porušením fixujícího vazu hlezna nebo několika vazů není žádná maličkost a při nedokonalém hojení může následovat řada poúrazových potíží. Vyhledat na onom pracovišti můžete kteréhokoliv chirurga nebo ortopeda v ambulanci

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: