Dovoluji se vá...

Dobrý den, dovoluji se vás požádat o radu s mými zdravotními potížemi, které mám již delší dobu. Začalo to bolestmi které probíhaly z oblasti kříže do přední části do slabin. Které po čase přestaly, ale teď mám potíže bolesti které vystřelují z oblasti kříže do nohou tím, že se projevují mravenčením a napětím ve stehnech, bolestí v kolenou a také křečemi v lýtkách. Nejvíce se to projevuje u levé nohy. Ovšem nejsou ty bolesti trvalého rázu je také den kdy jsou minimální, aby další den udeřily tak že se ztěží mohu pohybovat. Léky které jsem užíval nemohu označit, že by pomáhaly, tedy nevím jak se k tomu vyjádřit. Léky, které jsem užíval jsou: Aulin, Dorsiflex, Movalis, Olfen, a také některé doplňky jako je Rheuma Basam a různé vitamíny. Také jsem dostal 5 dávek kapaček do žíly, rehabilitaci zad, reflekční masáž, elektroléčbu a parafin. Asi nejlepší bude, když vám opíši výsledky všech vyšetření. První vyšetření bylo 18.9.2007. CT břicha. Vyšetření provedeno po perorální přípravě kontrastní látkou i po i.v. aplikaci Ultravist 300, bez reakce, multislicem kolimací 6 x 1,5 mm v rozsahu od bránice po dolní okraj symfysy. Játra nezvětšena, bez ložisek, jejich parenchym obvyklé denzity. Žlučovody nerozšířeny, stp. CHCE. Pankreas nezvětšen, bez ložiskových změn v parenchymu, d. Wirsungi nerozšířen. Nadledviny nezvětšeny. Obě ledviny obvyklého uložení, tvaru i velikosti, bez dilatace dutého systému, bez ložisek v parenchymu. Povrch ledvin hladký a rovný. Slezina nezvětšena, bez ložiskových změn. Žaludek, duodenum a zobrazené kličky tenkého střeva orientačně přiměřeného průběhu, normální šíře. Drobné klidné divertikly na sigmatu. Velké cévy normálního vzhledu a průběhu. Močový měchýř hypodenzní, homogenní náplně, ostrých, hladkých kontur, bez zřetelného zesílení stěny. Prostata zvětšena na 59 mm šíře, centrálně s kalcifikací, semenné váčky symetrické, nezvětšeny. Rektum orientačně obvyklého vzhledu se zbytky stolice. Lymfatické uzliny v retroperitoneu, pánvi a tříslech nezvětšeny. Ventrolater. Spondylosa, pokročilá osteochondrosa L4/5 s dorsální spondylosou. Závěr: Stp. CHCE, bez průkazné hernie v jizvě či jiných patol. změn. Hy prostaty Divertikulosa sigmatu. Pokročilá osteochondrosa L4/5 s dorsální spondylosou. Vyšetření na ortopédické ambulanci 26.9.2007. Sub. Asi 2 měsíce bolesri bederní části zad, bolesti se propagují do třísla, kde má jizvy po APPE, také do pravé kyčle. Vyšetřen na chirurgii, kde obstřik SIK vpravo, pak na urologii. Měl také Ct břicha s nálezem HY prostaty a chondrosou L4/5. Obj: LS páteř: palp.bol.PSIK, dynamika slušná, Schober 14 cm, Thomayer do poloviny bérců, Lass bilat.neg.palp.bol.bříško m.gluteus medius. Kyčel: hybnost volná nebolestivá. Zá: VAS LS Dop: rehabilitace, záda držet v teple, nepřetěžovat, analgetika a myorelaxanci po dobu rehabilitace pravidelně. Vyšetření na ortopédické ambulanci 4.2.2008. S: Od vánoc recidiva bolesti v kříži a projekcí do LDK bez medikace, po obstřiku přechodná úleva, ale je jak na houpačce, občas horší, občas lepší, stěžuje si i na bolesti v koleně. O: LS pat – trny poklepově nebolí, v ose, Thomayer ke kolenum, bolestivý SIK vlevo, bol.komprese L3, 4 omezení inklinací a rotací s poruchou dynamiky, Lass + až při 80 st. RTG: denen.změny dif., s maximem v dolní části, max.mezi L5 – S1, nepatrný slip L5 proti S1 porosa skeletu. DG: VAS LS pateře LI sy 1.1.sin. Th: II. 20 mg Depomedrol s Mesocainem do SIK vlevo I.obstřik 30 mg depo + 5 ml meso do 1.kolene. Dop. Dorsiflex 1-1-2, Aulin 2x1, klidový režim, předpis bederní pás. Výsledek vyšetření CT LS páteře 20.3.2008. Vyšetření provedeno nativně multislicem kolimaci 6 x 1,5 mm, v rozsahu segmentů L 4/5 a L5/S1. Skelet ve vyšetřované oblasti přiměřené struktury, bez ložiskových změn. Ventrolaterální spondylofyty. Chondrosa obou SIK. Dorsální spondylofyt prominující 3 mm z dolní zadní hrany L4 – i za osteofytem však páteřní kanál prostorný nad 17,6 mm sagitálně. Páteřní kanál nezúžen, prostorný. Foramina intervertebralia nezúžena. Plotna L4/5 výrazně snížena s vakuovými fenomeny usuracemi krycích desek, s drobnou dorsální protruzi 3 mm – zadní okraj plotny nepřesahuje zadní okraj dorsálního osteofytu, páteřní okraj za plotnou nezúžen. Plotna i dorsální osteofyty prominují do basí obou foramin, plotna se okrajově dotýká nervových kořenů, které foraminy procházejí, avšak známky komprese – nervové kořeny na průřezu kulovité bez dekonfigurace. Plotna L5/S1 snížena s vakuovým fenomenem, se semicirkulárním dorsálním bulgingem šířky do 4,7 mm. páteřní kanál za protrudovanou potnou prostorný, ještě 13,4 mm sagitálně, nevelká imprese plotnou na ventr.plochu durálního vaku. Plotna prominuje i do basí obou foramin, nervové kořeny vystupují v horních polovinách a nejsou plotnou komprimovány. Závěr: pokročilá osteochondrosa L4/5, chondrosa L5/S1, obě úrovně s prominencí plotny do páteřního kanálu i obou foramin, bez známek významné komprese durálního vaku či nervových kořenů. Předem vám děkuji a všechny vás zdravím František

Odpověď odborníka:

Dobrý den, bohužel Vám nemůžeme poradit nic nového, co by Vaši lékaři nevyzkoušeli. Osteochondróza a spondylóza jsou bolestivé degenerativní procesy, které mohou postihovat páteř i jiné klouby. Další postup onemocnění lze omezit vhodnou zátěží (ideálním cvičením je například jóga - je ale nutné brát ohled na Vaše obtíže a bolesti, naopak některé pohyby je dobré omezit a pátěř nepřetěžovat, držet se v teple). Existují i speciální rehabilitační postupy - pokud rehabilitačního lékaře ještě nenavštěvujete, požádejte svého ortopeda, aby Vám nějakého doporučil. Také přichází v úvahu pobyt v lázních, kde by Vám mohla kombinace odpočinku a vhodných lázeňkských procedur přinést částečnou úlevu. Pokud máte nadváhu, rozhodně se Vám uleví, když se několika nadbytečných kilogramů zbavíte. Pokračování degenerativního procesu také mohou zamezit léky - nesteroidní antirevmatika (Vámi zmiňovaný Aulin, Movalis a Olfen), která zmírní současně i bolest, v některých případech kortikosteroidy¨- požádejte svého lékaře o bližší informace. V případě dalšího zhoršování přichází někdy v úvahu i operace, která pomůže zpevnit obratle a zmírnit obtíže, bližší informace by Vám v případě potřeby podal Váš lékař.

 
Líbí se vám odpověď?
+9 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: