Mé tříleté dc...

  • Dotaz od: Radana Dušková
  • Publikováno: 21.5.2008
  • uLékaře.cz

Dobrý den, mé tříleté dceři byl diagnostikován lichen striatus. Chci se zeptat, jaké jsou příčiny tohoto onemocnění a jaká je prognóza? Loni jí byla zjištěna pityriasa alba, může to mít souvislost? Tatínek je atopik, dcera měla asi třikrát ekzém, zatím se obešla bez kortikoidních mastí. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, lichen striaus patří k atopické dermatitidě (může se v rámci ní objevit). Stejně tak pityriasis alba. Na vzniku se podílí mnoho faktorů (odchylky v obranyschopnosti, v kožní reaktivitě, v nervově hormonální regulaci..), základem je genetická (dědičná, zděděná, zde zřejmě po otci) dispozice k onemocnění. Prognóza - co se týče atopické dermatitdy ("ekzém", kam v rámci ní spadá i lichen striatus a pityriáza alaba), tak při pečlivé léčbě (hlavně důsledném promašťování kůže a v akutních fázích onemocnění i kortikoidní a/nebo další léčbě) dobrá, je velká naděje na to, že v dospělosti bude dcera bez výraznějších obtíží. Co se týče přímo lichenu - onemocnění při léčbě trvá zpravidla řádově měsíce a někdy už se znovu neobjeví. Jinak však ekzémová onemocnění často provázejí pacienta v různé intenzitě roky a mohou přetrvat i v dospělosti. (V horší formě, když se neléčí, samozřejmě.)

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: