Mojí maželce je...

Dobrý den,mojí maželce je 57 roků a již 30 let byla "léčena" s vysokým KT ,koncem loňského roku byla převezena od obvodní lékařky AREM do nemocnice s podezřením na infarkt. Až v nemocnici zjistili, že má rozšířenou aortu a snad i nedomykání chlopně a že pokud se stav do půl roku zhorší bude muset podstoupit operaci srdce. Nic konkrétnějšího nevíme.Ctěl bych se zeptat,jaká je náročnost takovéto operace, její rizika a zda lze požádat specializované pracoviště IKEM aby tuto operaci provedli oni,protože po zkušenostech již . nemáme důvěru v Pardubickou nemocnici. Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Bohužel neznám přesně diagnózu Vaší manželky, takže je obtížné odpovídat. Nejlepší by bylo ještě jednou vše v klidu probrat s ošetřujícím kardiologem. Nedomykavost aortální chlopně je nejčastěji následek prodělané revmatické či infekční endokarditidy (zánět nitroblány srdeční), takže s vysokým krevním tlakem přímo nesouvisí. Dochází při ní k přetěžování levé srdeční komory a neléčená může vést až k srdečnímu selhávání, takže je jistě na místě operaci podstoupit. Pokud se operace provede včas (tzn. srdce je ještě dobře funkční), jsou operační výsledky velmi dobré. Operační riziko je asi 5%. Teoreticky je možné operovat kdekoli (existuje svobodná volba lékaře), ale prakticky bude opět nutné domluvit se se svým ošetřujícím kardiologem.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: