Můj 2-měsíční s...

  • Dotaz od: Ivana Kasalová
  • Publikováno: 7.6.2008
  • uLékaře.cz

Dobrý den,můj 2-měsíční syn onemocněl zánětem průdušek,nemoc trvá již 14 dní,malý je velmi zahleněný a objevila se již také rýma.Po týdnu nemoci nám lékařka nasadila antibiotika Ospen (na základě poslechového nálezu,ne krevního testu).Ani po 5 dnech antibiotik se stav výrazně nezlepšil (od počátku nemoci užíváme ještě Stuptussin kapky a občas Otrivin v kombinaci s Libenarem).Můžete mi prosím napsat, zda lékařka postupovala správně - neměla nás před předepsáním antibiotik poslat na podrobnější vyšetření? Je možné, že když nemoc trvá tak dlouho, že by se mohlo jednat o nemoc závažnější, např. zápal plic?Teplotu měl pouze 2x zvýšenou na 37 st, ne více.Jak dlouho ještě může trvat léčení této nemoci, a mám po dobrání antibiotik nasadit malému nějaké laktobacily na úpravu střevní mikroflóry? Lékařka mi nedokázala poradit.Velmi Vám děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

U takto malého dítěte je samozřejmě problém s odkašláváním a smrkáním, takže průběh může být trochu delší, navíc je dítě stále ve vodorovné poloze, což nepřispívá dobrému odhlenění. Účinnost ATB se hodnodí hlavně dle toho, zda do 3 dnů po nasazení dojde k poklesu teploty. Pokud je léčba neúčinná, měly by být provedeny výtěry z nosu a krku. Zápal plic by měla lékařka poznat dle poslechového nálezu a při podezření poslat dítě na RTG. Jestliže má rýmu, kapejte do nosu pravidelně, aby nedošlo ještě navíc ke komplikaci - zánětu středního ucha. Laktobacily nasadit můžete ihned a pokračujte ještě nějakou dobu po skončení ATB léčby.

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: