Prosím o radu ...

  • Dotaz od: Bureš Jiří
  • Publikováno: 29.5.2008
  • uLékaře.cz

Dobrý den, prosím o radu pro mého 6ti letého syna, který má časté záněty středního ucha, letos již 3x píchané. V noci chrápe, má časté rýmy občas dýchá ústy, huhňá a zdá se mi,že hůře slyší. Lékař po vyšetření zjistil velkou nosní mandli a doporučuje vytržení, jinak je syn zcela zdráv. Bojíme se výkonu není lepší to nechat a doufat, že se mandle zmenší? Děkujeme za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, podle anamnézy jednoznačně souhlasím s lékařem, který navrhuje odstranění nosní mandle. Ta je trvalým zdrojem infekce, je zodpovědná jak za rýmu, chrápání, tak i za opakované středoušní záněty. Vlivem opakovaných středoušních zánětů může dojít k nevratným změnám na ušních bubíncích s rizikem trvale zhoršeného sluchu. Navíc pravděpodobnost zmenšení mandle, která je trvalé "stimulována" zánětem, není příliš vysoká. Odstranění mandle je standardní bezpečný výkon, který podle zkušeností v naprosté většině potíže odstraní nebo alespoň výrazně zmírní.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: