Prosím o radu...

Dobrý den, prosím o radu. Mé matce (64 let) před 2 roky odoperovali tukový nádor, tzv. lipom. Měla ho na břiše v levé části těsně pod žebry. Trochu mě překvapilo, že vzorek neodeslali na histologii. Jako laik jsem měla představu, že všechny odoperované bulky či boule se tam rutinně posílají. Je to běžná praxe? Skutečně chirurg pozná, že se jedná o nezhoubný nádor jen tak vizuální kontrolou? Nyní se matce objevila boulička na stejném místě. Matka tvrdí, že je to zase lipom a návštěvu lékaře odmítá. Prý už na další operaci nepůjde, protože ji nádor neobtěžuje a pokládá to za kosmetickou záležitost. Mě to ale pochopitelně dost znepokojuje. Jaký je Váš názor? Mám se matku ještě snažit přesvědčit nebo respektovat její rozhodnutí? Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, lipom je skutečně vizuálně poměrně jasně odlišitelný a není tedy nutno tkáń tohoto vzhledu odesílat na histologii, přesto že je to vždy s výhodou.Přesto Vám však nemusím vysvětlovat, že pod kůži ani nejerudovanější specialista nevidí a pokud se na těle vyskytne nová resstence je vždy jistější pokud se odstraní,než aby se z drobné bulky vyklubala nějaká katastrofa.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: