Prosím vás o ...

  • Dotaz od: Jana Čepičková
  • Publikováno: 5.6.2008
  • uLékaře.cz

Dobrý den, prosím Vás o radu. Minulou sobotu ráno jsem si našla klíště na noze, bylo tam asi od pátku od večera. Vyndala jsem ho (celé) a místo potřela jodisolem. Od té doby mám na noze malý pupínek, trochu červený, ne moc a trošku svědí. Na klíšťovou encefalitidu jsem očkovaná, ale bojím se boreliózy, protože stále ještě kojím. Byla jsem dnes u paní doktorky, ta mi dala framykoin, že si to mám potírat 2 x denně a sledovat, jestli se skvrna nezvětšuje a nečervená. V krvi by to prý bylo až za měsíc od kousnutí, že to snad bude v pořádku. Nevím, jestli mohu dále kojit. Ohrozila by případná borelióza moje miminko? Může se nemoc dostat i do mléka? Děkuji moc za odpověď. S pozdravem Jana Čepičková

Odpověď odborníka:

Dobrý den, názory na přenos boreliózy mateřským mlékem jsou rozporuplné, jednoznačně se tato alternativa nikde neuvádí. Aby se ale mlékem vůbec mohla borelióza přenést, musela byste primárně být nakažena vy, množství spirochet v krvi by muselo být významné, aby došlo jednak k přenosu do mléka a za druhé k nakažení vašeho dítěte. Pravděpodobnost je tedy velice nízká. Řiďte se doporučením vaší paní doktorky, sledujte, zda se nezvětšujea nerudne místo zákusu klíštěte a kojte dále. V případě pochybností znovu lékařku navštivte.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: