Mému manželov...

Dobrý večer,mému manželovi zjistili onemocnění sarkoidozu plic,chtějí mu nasadit kortikoidy-prednison,zatím stále nic-posílají ho po různých vyšetření-ultrazvuk srdce,břicha,výplach průdušek-to s tím má něco společného?Ani mu neřekli v jakém stadiu to má,slyšela jsem že pokud to je lehčí forma léky se nenasazují.Je nějaký úspěch na vyléčení?A jak dlouho se můžou ty kortikoidy brát?Jedeme za 14 dní k moři a slyšela jsem,že by se nemělo s prednisonem na slunce,ale pan doktor tvrdí že to nevadí.Chtěla bych se tedy zeptat jaká je šance na uzdravení a co by měl dodržovat-jestli by měl mít nějaké omezení.Celou dobu mu nic nebylo,až zhruba před dvěma měsíci se mu udělala bulka u pravého oka.Předem děkuji za vaši odpověď.

Odpověď odborníka:

Než lékař nasadí vhodnou léčbu, musí znát přesné stadium nemoci, jeho rozsah, jaké orgány jsou postiženy, jestli se nejedná o projev nějakého jiného onemocnění apod. Proto ten vyšetřovací maraton. Prednison se užívá i na slunci, ale nedoporučuje se vyloženě ležení na slunci či dokonce spálení. V případě zlepšení stavu se léky vysazují. Celková doba léčby je individuální, záleží na konkrétní odpovědi na léčbu. Kortikoidy se mohou brát celý život (pokud je to nutné).

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
I při stresu můžete dobře spát
Články: I při stresu můžete dobře spát
Určitě se vám už stalo, že...
Chraňte své dítě před nebezpečným zánětem mozkových blan
Karpalní tunel
Články: Karpalní tunel
Bolest v oblasti zápěstí...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Trombóza a embolie
Články: Trombóza a embolie
Hluboká žilní trombóza a...
Sklivcové zákalky jsou neškodné, ale dokážou pěkně potrápit
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: