Endometrioza

Je mi 50 let a v posledních 12 měsících jsem absolvovala 3 probatorní kyretáže kvůli nepravidelnému krvácení, dg zněla endometrioza. Histologie byla vždy benigní. Poslední zákrok jsem absolvovala v prosinci 2013 - pod hysteroskopickou kontrolou ablace endometria. Po šesti týdnech od zákroku stále mírné bolesti a špinění, na UZ vše v pořádku sliznice téměř žádná. Lékař se rozhodl pro aplikaci zatím jedné injekce přípravku Depo provera, prý při endometrioze velmi vhodné. Asi měsíc po injekci klid, bolesti se utišily, špinění ustalo. Nyní po měsíci od aplice injekce se objevilo slabé krvácení - dnes druhý den. Břicho také výrazněji pobolívá. Nevím, jestli mám vyčkat nebo kontakovat gynekologa. Snažili jsem se ablací endometria vyhnout u mne rizikové hysterektomii, jsem obézní, musela by se provést řezem a lékař předvídá pooperační komplikace, takže jsme zvolili mírnější řešení.... ale nyní jsem zaskočená krvácením. Proč se tak děje?

Odpověď odborníka:

Může vše být k přechodu, endometrióza se chová jako děložní sliznice. Vím, že to bude těžké, ale zkuste shodit na lepší váhu a potíže se stoprocentně sníží,možná vymizí... Lékaře navštivte, nic tím nezkazíte.

MUDr. Zuzana Vejběrová
MUDr. Zuzana Vejběrová

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologie Gyn - Fem, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: