Endometrióza

Psala jsem dotaz ohledně cysty na vazu lig. teres uteri cituji: "Před dvěma týdny jsem byla na chirurgickém zákroku s podezřením na levostrannou tříselnou kýlu. Neměla jsem jiné obtíže než hmatnou bouličku v oblasti levého třísla. Při operaci našli cystu a ne kýlu. Dle zprávy: oválná šedohnědá hladká excize 4,5x2x2 cm na řezu tvořena multilokulární cystou se serózním obsahem a hladkým povrchem. Vazivová stěna cysty vystlaná převážně tlakově atrofickým oploštělým místy cylindrickým epitelem, ojediněle s malým množstvím prokrváceného přilehlého strmatu. Nález nejspíše odpovídá ložisku heterotopické endometriozy. Můj dotaz je následovný: v lednu 2016 jsem asi po 10 letech vysadila antikoncepci (je mi 27 let) a chtěla bych otěhotnět. Cyklus doteď pravidelný 31-34 dní, ovulace vždy prokázána ovulačním testem 17 - 20 den cyklu. Na chirurgii mi jen řekli, že kdybych měla v budoucnu problémy mám se zmínit gynekologovi. Je možné, že mám endometriozu a budu mít problémy s otěhotněním? Velice mě to trápí. Děkuji Vám za odpověď." Bylo mi odpovězeno, že se jednalo o ojedinělé ložisko a problém s graviditou by být neměl. Nechápu ale dvě věci: 1. Byla to endometriální (čokoládová) cysta? - cylindrický epitel a stroma odpovídá epitelu endometria...?? 2. Znamená to, že trpím endometriózou, a pokud ano, proč mě nikdo nepoučil a nedoporučil mi další léčbu nebo řešení situace. Omlouvám se za nový dotaz, ale nevím si s tím rady. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Zdravím Jano...heterotopická endometrióza je nepříjemnost, která se může objevit prakticky kdekoliv v těle, tím že se při vývoji a formování orgánů nějaké buňky "zapomněly" v těle někde jinde než měly... i třeba v průduškách bývá a žena pak zničehonic při menstruci vykašle krev...epitel je správně, v děloze je cylindrický a při menses prokrvácí, takže byla to cysta s tímto děožním epitelem, nic jiného v tom nehledejte, pokud by šlo o tuto cystu na vaječníku, té se pak říká čokoládová, léčba žádná není potřebná, pokud vám jinde cysty nezjistili, ale je prostě potřeba počítat s tím, že se někdy může ještě objevit nějaká jiná, i někde jinde a pak je potřeba to zase řešit chirurgicky...pokud vám gynekolog nikde žádné další cysty či ložiska nenašel, a vaječníky máte v pořádku, pak toto ojedinělé ložisko by na otěhotnění či těhotenství nemělo mít žádný vliv...jinak tyto cysty nejsou zhoubné a nemívají vážnější komplikace, protože jsou většinou malé a způsobí jen malé krvácení pokud prasknou...samozřejmě bolestivé a nepříjemné to asi je...díky, pěkný den

MUDr. David Folprecht
MUDr. David Folprecht

Specializace: Praktické lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Rektoskopie
Články: Rektoskopie
Rektoskopie je endoskopická...
Průjmy mohou mít mnoho barev. Důvodů je spousta
Články: Průjmy mohou mít mnoho barev. Důvodů je spousta
Každého jednou za čas...
Helicobacter pylori může být nenápadný zabiják
Články: Helicobacter pylori může být nenápadný zabiják
Bakterii Helicobacter...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Koupelová sůl – droga, která má k relaxaci daleko
Záněty močových cest: komplikace vzniknou raz dva
Články: Záněty močových cest: komplikace vzniknou raz dva
Ať už jde o močový měchýř...
Diabetická neuropatie
Články: Diabetická neuropatie
Cukrovkou trpí v České...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: