Extrasystoly

Dobrý den, cca před měsícem jsem se na Vás obrátila s problémem ohledně přeskakování srdce tzv. extrasystoly. Před 14 dny jsem byla u praktické lékařky. Ta mi změrila tlak, poslechla srdce, udělala EKG které polala k posouzení na internu, udělala RTG plic a srdce a nechala udělat rozbor krve na štítnou žlázu a celkově krevní obraz. Dnes jsem si byla pro výsledky a srdce je prý v naprostém pořádku ale mám prý málo červených krvinek. Pro ženy v mém věku (43) Je prý normální hodnota 120-160 ale já mám jen 107. Jinak jsou prý všechny hodnoty naprosto krásné. Dostala jsem k užívání železo a za tři měsíce vyšetření zopakujeme. Lékařka říkala, že problémy se srdcem může mít na svědomí tato anemie. Nikdy jsem chudokrevnosti netrpěla a menstruaci bych řekla, že mám normálni. Může lékařka z krevního obrazu poznat důvod anémie? Vidí tam i obsah železa v krvi? Jak tady pročítam příspěvky dostávám strach z leukémie. Je hodnota červených krvinek závažně nízká? Jsem také dost nervozní tak mi předepsala Neurol. Děkuji za odpověd a přeji krásný den.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, anemie může být skutečně jednou z příčin extrasystol. Stejně tak Vaše nervozita usnadní jejich vnímání. Extrasystoly totiž běžně (ne příliš četně) nacházíme při 24-hodinovém monitorování i u jinak zdravých osob, které si na nic nestěžují a extrasystoly nevnímají. V samotném krevním obrazu (KO) není hodnota železa vyjádřena, nepřímo se na ni však usuzuje z objemu červených krvinek, proto je postup Vaší lékařky správný. Zmenšený objem červené krvinky (erytrocytu) svědčí o nedostatečné zásobě železa v těle. Stejně tak lze vyšetřením KO spolehlivě vyloučit leukemii. Hodnota hemoglobinu 107 není výrazně nízká, je však důvodem k pátrání po příčině stavu. U žen ve fertilním věku jde nejčastěji o gynekologický původ anemie, proto je gynekologické vyšetření vhodné. Dále bych doporučoval vyšetřit ultrazvuk břicha, moč na sediment a v odstupu od ukončení léčby železem i stolici na přítomnost okultního krvácení. S pozdravem Michal Hudcovic

MUDr. Michal Hudcovic
MUDr. Michal Hudcovic

Specializace: Kardiologie
Pracoviště: Mestská Nemocnice Městec Králové

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Rýma
Články: Rýma
Rýma je zánět nosní...
Zarudnutí kůže po krému může znamenat alergii na parabeny
Články: Zarudnutí kůže po krému může znamenat alergii na parabeny
Používají se opravdu hodně...
Jste adeptem pro kardiostimulátor?
Články: Jste adeptem pro kardiostimulátor?
Onemocnění srdce existuje...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Krvácení do mozku. Jen rychlá a správná reakce zachrání život
Pět varovných příznaků mozkové mrtvice. Poznáte je?
Články: Pět varovných příznaků mozkové mrtvice. Poznáte je?
Z bezvědomí vás vytrhne...
Hyperfunkce štítné žlázy
Články: Hyperfunkce štítné žlázy
Hypertyreóza vzniká při...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Trombóza a embolie
Články: Trombóza a embolie
Hluboká žilní trombóza a...
Rakovina konečníku a tračníku (kolorektální karcinom)
Články: Rakovina konečníku a tračníku (kolorektální karcinom)
Kolorektální karcinom je v...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: