Fibroadenomy a těhotenství

Paní doktorko, od ledna jsem dlouhodobě v zahraničí - v Kanadě. Návrat do ČR plánuji na konci srpna. Před třemi týdny jsem si nahmatala malou bulku v prsu. Ihned jsem šla k místnímu lékaři, ten mě poslal na sono a mamograf. Na vyšetření jsem byla dnes, mamoraf mi neudělali kvůli věku. Na sonu mi objevili 4 nálezy - dva v pravém a dva v levém prsu. Byly označeny jako Fibroadenomy, posílám fotografie v příloze. Mám na Vás dva dotazy. Dle toho, co jsem se dočetla, tak je doporučeno v případě fibroadenomu udělat biopsii. Jak rychle by se měla biopsie provést? Myslíte si, že toto mohu vyřešit po svém návratu do ČR v září a nebo se mám snažit vyřešit to zde v Montréalu? Druhý můj dotaz směřuje k těhotenství. S přítelem máme v plánu přivést si domů "suvenýr". Je bezpečné v tomto "stavu" otěhotnět? Mohu otěhotnět ještě před biopsií či je možné provést biopsii v průběhu těhotenství? Mockrát děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Mila Hano, u fibroadenomů se standartně biopsie nedělá. Mají svůj charakteristický obraz na ultrazvuku, takže radiodiagnostik si dokáže být dost jistý svým popisem. Biopsie by byla indikována až tehdy, pokud by si jistý nebyl, pokud by fibroadenom byl příliš veliký nebo příliš rychle rostl. Takže pokud lékař sám neřekl, že je biopsie potřeba, není tedy nutné ji dělat. Osobně bych doporučila po návratu zkontrolovat nález, aby byl zřejmý vývoj. Fibroadenomy nejsou překážkou otěhotnět. Biopsii v těhotenství, pokud jinka nelze udělají, někdy ale může být problém s umrtvením lokálním. Rozhodnutí je na Vás, osobně bych suvenýr pořídila klidně třeba v září na Moravě :-)

MUDr. Karolina Kašparová
MUDr. Karolina Kašparová

Specializace: Onkologie

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: