Graves basedova nemoc a těhotenství

Dobrý den, moc vás prosím o radu. Jsem podruhé těhotná, po prvním porodu mi byla zjištěna Graves-Basedova nemoc (hodnoty T4 okolo 70), měla jsem velké deprese, hodně jsem zhubla, chvíli jsem se léčila Thyrozolem,pak jsem ale přidala alternativní léčení a už po třech sezeních mi bylo neskutečně dobře, vše se začalo vracet do normálu, nyní jsem již 3/4roku fit, nemám žádné příznaky GB nemoci a nyní jsem neplánované otěhotněla, jsem v 8.týdnu a zatím je vše v pořádku podle ultrazvuku. Moje paní doktorka(endokrinoložka)mi vyhrožuju že to se mnu špatně skončí,že dítě takhle zabíjím, pokud nezačnu brát urychleně léky,(nyní mám hodnoty T4 30, za měsíc mi klesly o 5 bodů), cítím se opravdu výborně, nevěřím,že bych měla mít těžkou thyreotoxikozu, jak říká paní doktorka, myslím,že to bych ani neotěhotněla..a protože se cítím takhle dlouho dobře nechci s léky začít,pokud to nebude opravdu nezbytně nutné..prosím pomoz te mi, nevím,co dál, abych miminku neublížila..Moc děkuji předem za odpověď. Petra Vašáková

Odpověď odborníka:

Dobrý den, hormony štítné žlázy procházejí placentou do plodu - tudíž pokud jich budete mít výrazný nadbytek, dostanou se k Vašemu plodu, urychlí jeho i tak rychlou srdeční činnost, může dojít k srdečnímu selhání čerstvě vyvinutého srdíčka a k úmrtí plodu. Navíc, těhotenství je výraznou zátěží pro ženský organizmus a zvýšená funkce štítné žlázy taktéž. Tudíž můžete být ohrožena i Vy samotná (opět zejména srdečními problémy), což může opět ovlivnit plod. Nedá se říct, že léky jsou zcela bezpečné, nicméně léčbu z výše uvedených důvodů doporučujeme (v prním trimestru Propycilem, poté Thyrozolem). Snažíme se udržovat co nejnižší možnou dávku léků, zejména v posledním trimestru. Pokud se nedaří stav zvládnout konzervativní léčbou, je možné operační odstranění štítnice koncem druhého trimestru. Držím palce.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x