Gyn.-por.screening

  • Dotaz od: Lucie Hruška
  • Publikováno: 19.9.2016
  • uLékaře.cz

Žádám o radu a Váš názor na situaci, která se mi stala před 2 dny. Ve čtvrtek jsem byla na screeningu u lékaře(v ordinaci u svého lékaře, avšak screening tam dělá jednou týdně jiný lékař-specialista). Pan doktor mi řekl, že ač se zdá podle ultz.miminko v pořádku, že celkově mám špatné hodnoty Trizomie 21 a to upravené riziko 1:629 a tudíž mi doporučuje se co nejdříve objednat na genetiku. Hned druhý den nás na genetice objednali a vše vysvětlili. Nejchůdnější řešení jelikož jsem byla právě ve 13+3 tt, bylo, abych si nechala udělat biopsii choria. Okamžitě vypsaná žádanka a čekala jsem s manželem na zákrok. Mohu říci, že takto vynervovaná jsem ještě nebyla. Nehledě na to, že předešlou noc jsem nespala a opravdu jsme byli s mužem sami bez sebe. Znali jsme i rizika spojené s odběr a měli jsme velký strach. Díky bohu na gynekologii jsem se setkala s velmi pečlivým a ochotným panem doktorem, kterému se podle zprávy ze screeningu nezdály nějaké hodnoty. Proto raději udělal celý velký ultrazvuk znova, vše propočítal, dokonce si obvolal laboratoř, kam přišly výsledky krve ze screeningu(do ordinace mého lékaře nebylo možné se dovolat) a ve speciálním programu výsledky přepočítal. Najednou vyšla Trizomie21 upravené riziko 1:15434 . Závěr zněl, že miminko se jeví jako naprosto zdravé a dr. nevidí důvod, proč odběr dělat. S takovými výsledky by mě prý na genetiku nikdy neposlal. A teď to důležité - za screening jsem zaplatila u svého lékaře 1400 Kč. Lékař, který dělal první a špatný ultrazvuk dle zprávy od druhého lékaře vynechal vyšetření TR a DV. Konkrétně věta zní takto: NEBYLO PROVEDENO KOMPLETNÍ VYŠETŘENÍ MINOR MARKERU. Prosím o radu, jak dále postupovat, jak se vůbec toto může stát a to jenom na základě toho, že gynekolog neudělal ultrazvuk pořádně, mě, těhotnou a matku malého dítěte vystresoval nejvíce jak šlo, uhradila jsem si screening a hlavně jsem mohla mít vážné komplikace kvůli biopsii choria a o zdravé miminko i přijít. Upřímně jsem šťastná, že je vše v pořádku, ale i velmi zděšená, jak je toto vůbec možné. Kdybych si screening nezaplatila udělala bych na 100% lépe a neměla špatné výsledky. Prosím o radu, jak byste v tomto případě pokračoval, zda opravdu lékař pochybyl. Děkuji za odpověď s pozdravem

Odpověď odborníka:

I když se říká že "chybovat je lidské",ve vašem případě bych s tímto výrokem nesouhlasila.Předpokládám,že důvěra a dobrý vztah mezi Vámi a Vaším gynekologem byl narušen.Požádejte Vašeho gynekologa o konzultaci,vezměte s sebou všechny nálezy .Je-li slušný,sám Vám nabídne vrácení poplatku aniž byste toto musela učinit Vy.Zvažte eventuelní změnu registrujícího lékaře.

MUDr. Marie Vaňačová
MUDr. Marie Vaňačová

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Soukromá ordinace praktického lékaře pro dospělé, Tábor

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: