Hexavakcína

  • Dotaz od: Michaela N.
  • Publikováno: 27.4.2016
  • uLékaře.cz

Dobrý den, máme téměř 4 měsíční miminko. Zatím jsme jej nenechali očkovat hexavakcínou. Plánujeme tak učinit buď nyní, nebo zhruba v půl roce. Pokud se rozhodneme očkovat 1. dávku v půl roce, stihneme tak proočkovat všechny dávky, které jsou hrazeny zdravotní pojišťovnou? Zároveň nás zajímá, zda postačí schéma 2+1 (jak co se týká ochrany, tak toho, zda naší dceru vezmou do školky)? Resp. v čem je vlastně ve schématu 2+1 a těch ostatních skutečný rozdíl? Očkovat proti pneumokokovým infekcím plánujeme též, né však ve stejné dny jako hexavakcínu. Tam je pak rozestup od hexakavcíny např. 14 dní, když nechceme najednou? Děkuji moc za odpověď, MN

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud chcete očkovat hexu zvlášť od pneumokokové vakcíny, tak u nás v ambulanci jedeme po 14-denním rozestupu. co se týče schématu 3+1 versus 2+1 - jsou různé studie, informace, které schéma 3+1 upřednostňují pro lepší tvorbu protilátek zvl. proti černému kašli, nicméně obě očkovací schémata jsou možná v ČR používat. Osobně upřednostňuji schéma 3+1. Pokud rodiče váhají - a prosím nemyslím to špatně - nechtějí očkovat, snažíme se s nimi diskutovat, řádně informovat, vysvětlit jim výhody, ale i nežádoucí účinky očkování. Nabízíme možnost očkovat i ve schématu 2+1, kdy rodiče a jsme za to rádi, toto uvítají a zvolí z jejich pohledu šetrnější variantu pro miminko. Pokud mohu osobně zapůsobit - očkujte, pokud tomu nebrání nějaký zdravotní problém miminka. Pokud to mohu zlehčit - alespoň ve schématu 2+1. Klima

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: