Hiv

Dobrý den chtěl bych se zeptat. Nedávno jsem měl nechráněný sex s holkou která byla panna já panic. Asi po 3 týdnech jsem měl angínu a po té mé zjistili i špatné jaterní testy které se pak prokázali jako Mononukleoza. Ovšem Mononukleozu měla i holka se kterou jsem se asi před 3 měsíci líbal takže jsem tak ňák tušil že ji dostanu taky. Je možné že jsem nakažený virem HIV?

Odpověď odborníka:

Infekční mononukleózu můžete dostat i jinak, není to jen nemoc z líbání nebo studentská nemoc, jak se jí říká. Samozřejmě, jak Vaše projevy, tak způsob infekce ve Vašem případě (angína, líbání a sex) , jsou typické, je pravděpodobné, že jste se nakazil od své slečny, resp .partnerky. Nejčastěji se sexuálním kontaktem přenáší žloutenka typu B, měl byste proti ní být očkován, očkování je součástí českého očkovacího kalendáře. Přenáší se nechráněným stykem, pokud dojde ke kontaktu poraněné kůže či sliznice s krví nebo spermatem. HIV se přenáší stejně: je ale podstatně méně častější, nicméně riziko při nechráněném styku existuje, opět se jedná o kontakt poranění, i drobného, na sliznici nebo na kůži nebo sliznici, s krví nebo spermatem infikovaného člověka. Nejlepší variantou je sex s člověkem, kterého znáte a víte, že není infekční - docela fajn je jít před prvním nechráněným stykem společně na krevní testy na HIV, kupř. do Státního zdravotního ústavu (je v každém okresním městě). Do doby, než dojde k tomu, že budete oba znát negativní výsledky, je třeba používat kondom - kondom doporučuju i pro náhodný sex. Souložte, ale také si přečtěte něco o sexuálně přenosných nemocech a nechtěném těhotenství, resp. o jejich prevenci, antikoncepci a odpovědnosti v této oblasti. Dr. Borovanský

MUDr. Vladislav Borovanský
MUDr. Vladislav Borovanský

Specializace: Psychiatrie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: