Hodnoty štítné žlázy a možné těhotenství

Dobrý den, v říjnu 2012 jsem prodělala zamlklé těhotenství (již jedno dítě mám r. 2010), nyní jsem chtěla znovu otěhotnět, ale pro jistotu jsem si nechala udělat vyšetření na štítnou žlázu. TSH mi vyšlo 0,360, Tq Ab 73,9, TPO 1195,2, FT4 14,14. Toto vyšetření jsem postoupila u praktické lékařky, která mi zároveň poslala na sono SŽ. Zpravá ze sona - žláza má hraniční velikost, dobře ohraničená, echogenita i struktura je v normě, homogenní bez uzlů a uzlin v okolí. Před tím jsem se štítnou žlázou problémy neměla (ani v prvním těhotenství). Nyní jsem se objednala endokrinologii. To bude ale pár týdnů trvat. Chtěla bych vědět, jestli se můj stav dá upravit tak, abych mohla co nejdříve otěhotnět a těhotenství probíhalo normálně.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, podle laboratorních výsledků máte tzv. autoimunitní zánět štítné žlázy, který bývá často doživotní záležitostí. Nicméně je to diagnóza velice běžná a není třeba se jí nějak obávat. T.č. nemáte porušenou funkci štítné žlázy, tudíž těhotenství by problémem být nemělo. Důležité jsou totiž hormonální hladiny, ne diagnóza samotná. Každopádně bych ale doporučovala další sledování na endokrinologii, vzhledem k plánovanému těhotenství kontrolní odběry hormonů cca á 3 měsíce. Pokud by funkce štítné žlázy klesla, je možné to kompenzovat hormonální substitucí v tabletách, které těhotenství ani kojení nijak neškodí. Držím palce.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: