Hormonální léčba v gynekologii

Je mi 66 let, v 50 letech mi byla odebrána děloha s vaječníkem z důvodu časté kyretáže, Po půl roce se u mne začalo projevovat pocení a návaly horka. Dostávala jsem od gynekologa nějaké injekce, které po dvou letech přestaly zabírat, pak mi předepsal implantát ,se kterým jsem byla spokojena skoro celý rok. Ten ale už se přes tři roky nevyrábí, od té doby beru Estrofem 2 mg.ale už ani ten mi nezabírá a návaly mám pořád ve dne i v noci. S lékařem jsem to konzultovala nejednou, ale už se se mnou o tom nechce bavit, že mi není pomoci. Na žádné další vyšetření jsem nikdy nebyla poslána.Nevím,zda se dá vůbec někde nějaké vyšetření podstoupit. Po 16 letech chci už vynechat hormonální produkty. Ale návaly jsou stále horší. Bohužel přírodní produkty mi nepomáhají, zřejmě jsou slabé.Nejenom, že jsem se spravila o 15 kilogramů, ale i po psychické stránce to špatně zvládám.. Prosím, můžete mi poradit ,zda by se dal můj problém nějak řešit? Děkuji moc za odpověď a budu doufat, že se nějaké řešení najde,,,jsem na dně. Přeji hezký den a jsem s pozdravem, Marie Kholová

Odpověď odborníka:

Pokud jste ztratila jeden vaječník v 50 letech a byla jste léčena hormony, tak je vše v pořádku. Hormonální léčba byla podána z důvodu prevence osteoporozy. I kdyby léčba podána nebyla, tak ve věku 50 let by již hormonálně měl stačit i jeden funkční vaječník. Pokud jste s lékařem situaci již několikrát konzultovala a léky, které vám pomáhaly se již nevyrábí, tak vám opravdu lékař nemůže více pomoci a správně to řeší podáním dostupných preparátů Estrofem. Budete muset zkusit ještě něco jiného. Dám vám několik typů. Zkusit zklidnit organismus jinak - cvičení joga, protahování pilates, snížit množství cukru ve stravě a nutně se vrátit na původní váhu o 15 kg méně. Za druhé zklidnit organismus pomocí léků - navštívit praktického lékaře - a buď zkusit antidepresivum SSRI - např. Asentra, nebo si po dohodě s lékařem koupit lék Tebocan nebo Gingo, které zlepšují prokrvení mozku a mohou návalům zabránit. Třetí možností je nechat si dovyšetřit u praktického lékaře štítnou žlázu a cukrovku a eventuálně řešit. Poslední čtvrtou možností je navštívit lékaře neurologa a nechat si předepsat léky konkrétně na bolest hlavy. Pokud nepomůže ani toto, tak se budete muset s potížemi smířit, protože vyčerpáte vše dostupné.

MUDr. Zdeňka Janoušková
MUDr. Zdeňka Janoušková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Velká Bíteš

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x