Hpv

Dobrý den, byl mi diagnostikován HPV a v září se mám odstavit na kontrolu, zda-li si virus léčí tělo samo, či nikoliv. S přítelem jsme sice sex omezili, nicméně při posledním pohlavním styku, jsme druhý den měla ve výtoku trošinku krve. Chtěla bych se zeptat, jestli to může být tím, že jsem měla málo vlhkou sliznici, či tím, že jsem byla v období ovulace. Mám docela strach, zda-li to není potvrzení toho, že mám na čípku buněčné změny. Taky bych se chtěla zeptat, zda by alespoň trochu mohlo na HPV pomoci očkování. Nyní beru Indonal.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, špinění po pohlavním styku může být způsobeno jak tím, že jste právě měla ovulaci, tak i tím, že mohlo dojít ke vzniku drobných oděrek při nedostatečně zvlhčené pochvě, také to může být způsobeno probíhajícím zánětem pochvy či čípku, případně dalšími příčinami (ektropium, polyp, endometrioza). Infekce HPV neznamená automaticky buněčné změny na čípku. Imunitní systém se ve většině případů s infekcí vypořádá, bez toho, aby vzniklo onemocnění. Rizikové jsou zejména perzistující HPV infekce. Očkování vás ochrání jen proti těm typům HPV, kterými nejste infikována.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: