Hpv viry

Dobrý den, dneska sem se dozvěděla že mám lidský papillomavirus. Mám přítele skoro dva roky a s nikým jiným než s ním sem nespala a on s někým jiným taky. ( je takový ten typ co by nikdy nepodvedl ). Stěry z děložního čípku byly vždy dobré ale najednou tohle. Doktor mi řekl, že musel mít jinou (ale sem si jistá že neměl) tak se ptám jak je to možný že to mám? S přítelem jsme začali provádět anální i pohlavní sex.. je možné že by to nějak z análu převedl do pochvy i když první anální sex sem měla právě s ním? Slyšela sem, že nejvíc bakterií je v análu a že by se to nemělo střídat z análu do vaginy. Nebo nezpůsobilo to třeba to, že mám na nohách bradavice a když se utírám jedním ručníkem, že by se to třeba přeneslo? Děkuju moc za odpověď..

Odpověď odborníka:

Dobrý den, přenos HPV je obvyklý pohlavním stykem, avšak není úplně vyloučen ani přenos jinou cestou, tedy např. použitím kontaminovaného ručníku. Nemyslím ručníku, kterým si utíráte nohy, ale ručníku, který použila před Vámi jiná osoba, HPV pozitivní. Z pouhé přítomnosti HPV není třeba dělat tragické závěry, imunitní systém organismu si s infekcí v naprosté většině případů poradí, a během několika měsíců infekci ničí. Nepleťte si také bakterie s viry, bakterie běžně žijí v konečníku, a proto se nedoporučuje vaginální pohlavní styk po análním pohlavním styku, avšak jak říkám, bakterie nejsou viry.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
? | Od: Bobina | 29.4.2015 15:29
Takze se tento vir siri zasadne jen tim co se tyka sexualniho
zivota?? Nemuze to byt ze se pritel spatne oplachne nebo
nekde na neco sahne a pote to prenese do nas? Nebo my, ze
na neco sahneme spatne si umyjeme ruce a pak se to tam
dostane? musi se to vzdy tykat sexu??? Prosim a zaroven
dekuji za odpoved
reagovat
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Máte vysoký cholesterol? Nová léčba je na obzoru!
Články: Máte vysoký cholesterol? Nová léčba je na obzoru!
Pro léčbu vysoké hladiny...
Kdy začít s léčbou růstovým hormonem
Články: Kdy začít s léčbou růstovým hormonem
Když dnes na ulici vidíme...
Trombóza a embolie
Články: Trombóza a embolie
Hluboká žilní trombóza a...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Kouření a rakovina plic? Jasně, ale trpí i močový měchýř
Rakovina prostaty: nenápadný zabiják českých mužů
Články: Rakovina prostaty: nenápadný zabiják českých mužů
Rakovina prostaty, plic a...
Salmonelóza
Články: Salmonelóza
Salmonelóza je infekční...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Endokrinologické vyšetření
Články: Endokrinologické vyšetření
Endokrinologické vyšetření...
Rakovina žaludku – i zde je cílená léčba užitečná
Články: Rakovina žaludku – i zde je cílená léčba užitečná
Přestože se výskyt rakoviny...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: