Hypothyeroza

Dobrý den, před 10-ti lety jsem se začala léčit na hypofunkci ŠŽ...,nyní mám hodnoty TSH 6 a FT4 v normě. Do konce srpna jsem brala 50 euthyrox a od září dávku 100 euthyrox. V polovině září nastaly velké potíže s polykáním, zaskakování jídla, tlaky na krku, hubnutí, třes, lékař endokr. mě poslal na ORL. kde je veškeré vyšetření (ultrazvuk ŠŽ a polykací akt) v pořádku a výsledek vyšetření - reakce na dávky euthyroxu. Prášky jsem nyní vysadila a vše se uklidnilo, bojím se medikaci užívat, aby se mi potíže nevrátily a zároveň by mě zajímalo, jestli vůbec musím tuto výši 100 euthyrox brát. Moc děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Záleží na aktuálním výsledku TSH. Pokud máte fT4 v normě a TSH jen 6, přijde mi dávka 100 mg Euthyroxu dost vysoká. Tento stav se nazývá subklinická hypotyreosa, tj. štítná žláza pracuje ještě normálně, ale za cenu zvýšené stimulace hormony z podvěsku mozkového. Protože jde o hraniční hodnotu, možná léčba nutná nebude. Rozhodne poslední laboratoř - pokud se Váš endokrinolog k podávání hormonů štítné žlázy přikloní, doporučuji vyzkoušit jiný preparát (např. Letrox) a volit nižší dávky.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: