Hypothyreosa po porodu

Dobrý den, koncem těhotenství mi byla zjištěna hypothyreosa, brala jsem Letrox 50, po porodu jsem měla vysadit. Po šestinedělí jsem šla na kontrolní testy, TSH 2,10 fT4 9,75 - na základě těchto výsledků opět diagnostikovaná hypothyreosa, užívala jsem a stále užívám Letrox 75, kontrola po třech měsících. Těď jsem měla vše vpořádku, UZ ok, protilátky negat., krevní obraz ok, TSH prý vpořádku - hodnotu nevím, fT4 je 17,24. Stále mám užívat Letrox 75 a další kontrola bude až za 3,5 měsíce. Od porodu po současnost stále plně kojím. Po měsíci užívání léku mi začaly hodně padat vlasy a poslední dobou mám občas žaludeční nevolnosti a závratě. Dítě od té doby daleko méně přibývá na váze. Neměla bych brát nižší dávku léku? Nemůže se Letrox v této situaci nadměrně vylučovat do mateřského mléka? Je nějaká naděje, že až přestanu kojit a vysadím lék, budou hodnoty štítné žlázy v normě? Před těhotenstvím jsem nikdy se štítnou žlázou problémy neměla. Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nemyslím si, že padání vlasů bude důsledek užívání levothyroxinu. Během těhotenství se totiž mění fyziologie vlasu a ty vypadávají méně, než kdy dříve, Po porodu se pak tento stav vrátí k normálu a vlasy najednou začnou opticky vypadávat více a najednou. Potká to skoro každou ženu po porodu. Navíc, pokud kojíte,máte obrovskou spotřebu všech vitamínu, minerálů a stopových prvků, takže je klidně možné, že vám některý schází. Nepochytila jsem, jak staré máte dítě, ale odhadovala bych, že se bude věkem blížit půl roku. Nižší váhové přírůstky pak mohou být jednoduše způsobené tím, že mu pouze kojení už prostě nestačí. Vám bych doporučovala pro podporu funkce štítné žlázy užívat jod, případně Selen. Dávku levothyroxinu asi snížit lze...osobně si myslím, že by vám 50ug mohlo klidně stačit :-). Příjemný den

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x