Imunologické okno

Dobrý den, existují nějaké studie, které prokazují smysl imunologického okna? Tj. zavádění lepku a jiných možných alergenů do stravy mezi 4.-6. měsícem věku dítěte? Na internetu nemůžu nic konkrétního dohledat. Naopak se častěji setkávám s názorem, že je to absolutní nesmysl. Zbytečně dochází k dráždění trávícího traktu dítěte. Děkuji moc za odpověď L

Odpověď odborníka:

Dobrý den, je fakt že doporučení evropské společnosti pro dětskou gastroenterologii a výživu (ESPGHAN) o zavádění lepku a jiných alergenů nejlépe mezi 16. a 24. týdnem života je v poslední době opět přehodnocováno, protože studie dokazují, že to nevede ke snížení rizika vzniku celiakie u predisponovaných jedinců (viz články níže zejména ten z NEJM). Ideálem se opět zdá být kontakt s alergeny kolem 6. měsíce věku, pozdější zavádění než v 7. měsíci věku ale taktéž nemá smysl a protektivní efekt. "As compared with placebo, the introduction of small quantities of gluten at 16 to 24 weeks of age did not reduce the risk of celiac disease by 3 years of age in this group of high-risk children." *Anales de pediatria, apr. 2015.The introduction of gluten into the infant diet. Expert group recommendations. *New England Journal of medicine, oct 2014 :Introduction of gluten, HLA status, and the risk of celiac disease in children. Více článků lze najít na serveru pubmed.gov http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25271603 Hezký den

MUDr. Petra Čamborová
MUDr. Petra Čamborová

Specializace: Dětské lékařství a klinická osteologie
Pracoviště: dětské oddělení Krajská nemocnice T.Bati a.s., Zlín
dětská osteologická ambulance, Osteocentrum Zlín, Mediekos Ambulance s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: