Jeanine a antibiotika

Dobrý den, již druhým rokem užívám antikoncepci Jeanine. Ve čtvrtek 11.6. jsem byla u stomatochirurga na trhání osmiček a ten mi předepsal antibiotika Dalacin C, které jsem již ten den začala brát. V pondělí 15.6. jsem si vzala poslední prášek v 16hodin a asi šest hodin na to jsem měla s partnerem pohlavní styk. Bohužel jsem si neuvědomila, že antibiotika snižují účinnost antikoncepce, proto se chci zeptat, jak velké je v tomto případě riziko otěhotnění. V příbalovém létáku Dalacinu C není nic o ovlivnění antikoncepce uvedeno. Děkuji za Vaši odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, máte pravdu, v příbalovém letáku není této problematice u Dalacinu věnována ani řádka, ale Dalacin je antibiotikum silně ovlivňující střevní mikrofloru a tím teoreticky i možnost pravidelného vstřebání horm. antikoncepce - mírně bych opravdu na možnost ovlivnění účinnosti HA myslela. Riziko otěhotnění vám nikdo nevyčíslí. Užívejte proto raději vždy s antibiotiky při pohlavním styku barierovou antikoncepci - kondom. Pro jistotu si udělejte v odstupu týdne 2 těhotenské testy a pokud budou negativní, je vše v pořádku. Pro zlepšení komfortu vašeho střeva jezte hodně jogurtů a mléč. výrobků s živými bifidobakteriemi a nebo si kupte laktobacily v lékárně. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: