Kondylomata

Dobrý den paní doktorko, před týdnem jsem začal chodit s jednou dívkou. Zatím jsme spolu pohlavní styk neměli. Před několika dny jsme se spolu pouze nazí mazlili a otírali o sebe těla, jednou krátce došlo i na orální sex. Teď mi partnerka oznámila, že byla u svého lékaře, který jí oznámil, že má na konečníku kondylomata. Na přirození je nemá, ale je jasné, že tímto virem je nakažena. Je tu nějaké riziko, že bych tento vir mohl chytit také, když nedošlo k pohlavnímu styku, ani k análnímu sexu? Jejího přirození jsem se dotýkal pouze rukou, pár vteřin i ústy vzájemně jsem si třeli přirození o sebe. Dá se vir chytit ústy, třeba při líbání? Pokud je tu nějaké větší riziko nákazy, je možné když nemám žádné příznaky si dojít na testy? Dá se to poznat z krve? Někde jsem četl, že ani žádné příznaky být nemusí. Jak bych měl v tuto chvíli postupovat? Děkuji moc za odpověď. S přáním hezkého dne Petr

Odpověď odborníka:

Dobrý den, kondylomata se přenášejí především pohlavním stykem, samozřejmě i orálním. K nákaze může tedy dojít, nejčastěji pokud je nějaká prasklinka nebo poranění kůže. Promořenost v populaci je velmi vysoká a i vy již můžete tento vir mít v sobě, pokud jste měl někdy pohlavní styk. Ze stěrů z močové trubice je možné vyšetření na kondylomata, tedy zda máte protilátky proti tomuto viru nebo ne. Provádí se ne kožním oddlěnení.V současné době je možné očkování proti těmto virům. LRJ

MUDr. Lucie Růžičková Jarešová
MUDr. Lucie Růžičková Jarešová

Specializace: Dermatovenerologie
Pracoviště: L - DermaMedEst s.r.o

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x