Kondylomata

Dobrý den. Dnes mi můj gynekolog potvrdil kondylomata. Mám sice jen jednu malou bradavičku v oblasti okolo vulvy, ale i přes to mi doporučil odstranění laserem, na které jsem objednaná za 14 dní. Měla jsem v posledních několika měsících nového sexuálního partnera, tak je možné, že on byl přenašeč.. kdo ví. Každopádně můj gynekolog mi potvrdil, že virus v sobě prostě mám a že recidiva je i po odstranění bradavičky možná. Je pravda, že poslední dobou jsem díky stresu hodně zhubla a dost mi klesla imunita, do toho nový sex. partner.. všechno tak nějak souvisí se vším. Zajímá mě jen.. zda budu moct mít i nadále sex bez toho, aniž by můj sex. partner musel používat kondom? A pokud by se i u partnera potvrdilo že v sobě má virus také, zda je kondom při sexu naprostá nutnost? Logicky chápu, že pokud v sobě mám vir, mohu ho přenést na partnera.. ale můj gynekolog se o ničem takovém, že by byl kondom nutností nezmínil. A na internet čtu různé názory na tuhle věc. V jakém případě je kondom nutností, v jakém případě ne (jen řádná a specifická hygiena - speciální intimní mýdla - po pohlavním styku). Věřím v pozitivní myšlení a že pokud zapracuji na své imunitě (i když to někdy v životě úplně nejde a stres imunitu oslabí), že recidiva kondylomat může být minimální, snad bych od nich mohla mít do budoucna pokoj.... tak snad se zase tak moc nepletu. :) Děkuji moc za odpověď a přeji vám hezký večer!

Odpověď odborníka:

Doporučuji raději odstranění jinou metosou a histologické vyšetření, abyste měla jistotu, že jde skutečně o kondyloma. Snížení imunity se jistě podílí na tom, že se onemocnění u vás projevilo, ale jinak může virus přetrvávat řadu měsíců i let v organismu, aniž by se bradavičky vytvořily. Po odstranění projevu můžete mít klidně styk bez kondomu.

MUDr. Eva Dogoši
MUDr. Eva Dogoši

Specializace: Dermatovenerologie
Pracoviště: Soukromá kožní ambulance

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: