Kortikoidy

Dobry den pani doktorko, chtěl bych se zeptat na vliv prednisonu na imunitu. Beru dluhodobe prednison na behcetuv syndrom,asi posledni rok udrzovaci davku 5mg. Zajima me jak velky ma tato davka vliv na imunitni reakce, napriklad na tvorbu protilatek v pripade chripky anginy atd. Jestli ocekavat problemy pri onemocneni nebo castejsi onemocneni. Dekuji za odpoved

Odpověď odborníka:

Dobrý den, kortikosteroidy jsou imunosupresivní léky, které modulují imunitní systém spíše k snížení jeho aktivity. U Vašeho onemocnění je to žádoucí, jelikož je etiologie autoimunitní - je žádoucí mírně tlumit Váš imunitní systém, aby nedocházelo k reaktivitě proti vlastním strukturám. Dávka 5mg prednisonu je malá, může mít pouze velmi mírný vliv na zvýšenou frekvenci infektů.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: