Kortikoidy- ano, či ne?

Dobrý den, před týdnem mi diagnostikovali akutní zánět pohrudnice, k léčbě nasazeny antibiotika Amoksiklav. Během týdne jsem pociťovala znatelné zlepšení, ale pro jistotu mě praktická lékařka odkázala k plicnímu lékaři ke kontrolnímu vyšetření. Laboratorní výdledky vyšli příznivě-leukocyty a sedimentace v normě. Pro jistotu mi ale plicní lékař předepsal ještě na další týden Klacid a Prednison (dávkování 2-1-1). S léčbou kortikoidy jsem se osobně nikdy nesetkala. Lékař mě neupozornil na vedlejší účinky spojené s léčbou kortikoidy, o těch jsem se více dozvěděla až při samostatném nastudování problému léčby. Netrpím žádnou alergií, astmatem, ani žádnými jinými chorobami, které by měli spojitost s imunitním systémem. Proto mi není zcela jasné, proč bych měla tento lék užívat, když podle mého názoru negativní účinky převyšují ty pozitivní. (Pan doktor mi žádné instrukce ani informace ohledně Prednisonu neposkytl, pouze jeho dávkování) Prosím ráda bych znala Váš názor. Sama osobně s touto léčbou nesouhlasím a jsem to ochotna stvrdit podpisem negativního reverzu. Děkuji předem za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, kortikoidy sice mohou mít nežádoucí účinky, ale ty se objevují po delší době užívání (v řádu měsíců) a pokud pacient navíc užívá vysoké dávky. Jinak mají celou řadu pozitivních účinků a mnoha lidem zachraňují nejen zdraví, ale i život. V souvislosti se zánětem pohrudnice se kortikoidy užívají, aby usnadnily hojení poškozené tkáně pohrudnice a plic a aby usnadnily dýchání. (je dobře, že máte laboratorní výsledky v pořádku a že Vám je dobře, nicméně plicní tkán a pohrudnice se hojí cca 6 týdnů a je třeba pokud možno vyhnout se tvorbě srůstů na pohrudnici nebo je alespoň co nejvíce omezit.). Tyto léky se rozhodně nepředepisují naslepo nebo zbytečně. Zvažte ještě revers, doporučuji raději nejdříve zeptat se Vašeho plicního lékaře, co máte od léčby kortikoidy očekávat, jak dlouho bude léčba trvat a proč a jak bude probíhat ukončení léčby (obvykle se kortikoidy musí vysazovat postupně, s postupným snižováním dávky a/nebo s postupným prodlužováním dávkovacího intervalu). V každém případě jděte na plicní na kontrolu a o všem se informujte, lékař Vám je povinen poskytnout informace.

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+18 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: