Kožní problémy v obličeji, kůže se nehojí

Dobrý den, problémy začaly nejdřív u očí, v koutcích očí a lehce pod pravým okem jsem začal mít suchou kůži, myslel jsem si, že jde o oční problém. Oční lékařka mi předepsala Maxitrol, který suchou kůži na týden vyřešil, ale pak se vše vrátilo do původního nevyléčeného stavu. Poté asi po dvou týdnech se objevila suchá kůže i na čele a vznikly tři větší mokvající ložiska podobná infekci impetigo (viz dále), která se dvě po dalších dvou týdnech téměř zahojila (neznám důvod, jen jsem si promašťoval kůži Ophtalmo-azulenem, nic jiného), ale třetí se zahojit nestihlo a problémy se opět zhoršily a nyní se nijak nelepší. Strupy už se také netvoří aspoň tak dobře, jak předtím (neznám důvod). Musím zmínit, že podobný druh oděrek, jako mám na čele, mám i na rukou (pozor, nevznikly samy, ale vznikly na obou dvou dlaních v místech, která jsou často „ošoupávána“ (když dávám ruce do kapsy). Také se nehojí, takže to musí nějak souviset. Dále mi semtam schne kůže po obvodu obou uší, zejména pravého, někdy je lepší, někdy horší, neznám souvislost ani příčinu. Během vánoc ještě hodně zčervenala kůže okolo očí (nikoli v obočí či v koření nosu, pouze okolo očí!) a strup podobný těm, co mám na čele, se vytvořil na pravém víčku (to stejné, jako mám od začátku pod pravým okem – suchá kůže, ale horší). Zde kůže nemokvá, jen je na pohled hodně červená a je hodně suchá, zejména ráno po probuzení. Podobně suchá pokožka je i na většině nosu. Myslel jsem si, že se může jednat o něco v prostředí, studuju v Praze, kde se tyto problémy objevily, ale ani po 14 denním pobytu doma se nic nezměnilo a spíš se to stále pomalu ale jistě zhoršuje. Měl jsem teorii, že si to jen každý den po čele rozškrábu a proto se to nehojí, ale to by nevysvětlovalo problémy jinde než na čele. Přes noc se to zhorší jen kvůli vysychající pleti, nejspíš ne kvůli ničemu jinému. Kožní doktorka mi nechala udělat výtěr, výsledky ještě nemám, ale pochybuji, že se jedná o bakteriální onemocnění (impetigo), protože antibiotika (celková i místní) nijak nezabrala a onemocnění podle mě není infekční, dál se nerozšiřuje (když už, tak velice velice pomalu spíš kvůli jinému mechanickému poškození, než že by „bacil“ infikoval okolní tkáň) a kůže je prostě jen suchá a neregeneruje se. (podle mě, kdyby to bylo impetigo, tak by se za měsíc neléčení rozšířilo po celém těle, u mě je problém stále a jen pouze na obličeji (na čele).) Konzultoval jsem také s praktickým lékařem, zvažovali jsme všechny možnosti, v krvi se mi nic nenašlo, psychicky také nejsem nijak vystresovaný, nyní zkouším doplňovat vitamíny a chci jít spíš přírodní cestou než cestou chemie, protože se mi zdá, že antibiotika mohla průběh spíš jen pozastavit či zhoršit, než zlepšit. Zde jsou shrnuty všechny symptomy: Mokvající strupy na čele, na uších, pár na rukou a jeden vzadu na hlavě Začervenalá a suchá kůže kolem očí a na nose, ale nikoli v obočí či v kořeni nosu Nehojící se oděrky a rány na rukou a čele, naopak ostatní rány se hojí (paže, palec) Už zmizela lehce zvýšená tvorba mazu ve vlasech a svědění (chvíli bylo přítomné) Zvýšená únava – spaní odpoledne (možná není symptom, jen důsledek antibiotik) Velké rohovatění a vysušování kůže přes noc, není ničím hydratována, loupe se, zhoršuje se Současný stav: Antibiotika Curam 1G v kombinaci s Baktrobanem a Ophtalmo-framykoinem nefungují, žádný efekt, problémy se nezhoršily ani VŮBEC nijak nezlepšily. (používal jsem týden a už jsem přestal) Antibakteriální mast Fucidin zatím beru pouze den a půl, ale také se nezdá, že by fungovala, spíše vysušuje a nijak nelepší. Jediné, co pokožku na chvíli zlepší (ale nezahojí strupy) je Hydrocortison (kortikosteroidy), ale neléčí příčinu, kterou neznám. Ve stravě příčina podle mě nebude, protože jsem ji od malička nijak nezměnil, jím zdravě (zejména žádná rychlá nezdravá jídla či fastfoody) a dělám zejména v posledních dvou měsících všechno proto, abych ji měl vyváženou a aby obsahovala všechny důležité složky (zejména jsem zvýšil přísun zeleniny a ovoce). Co mám dělat? Daniel

Odpověď odborníka:

Podle fotografie a vašeho popisu by mohlo jít např. o impetiginisovaný atopický ekzém, ke zhoršení ekzému často dochází vlivem větší psychické zátěže ( může souviset s vaším studiem?). Doporučuji léčit kombinací protizánětlivé a antibiotické složky (např. Fucidin H krém a následně např. Advantan krém ).

MUDr. Eva Dogoši
MUDr. Eva Dogoši

Specializace: Dermatovenerologie
Pracoviště: Soukromá kožní ambulance

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: