Lecba autoimunitneho zanetu stitne zlazy a hyperfunkce

Dobry den, pred tremi mesici mi byla potvrzena diagnoza "eufunkcni nodozni struma praveho laloku cytologicky benigni se sono a lab. nalezem obvyklym u imunogenni tyreopatie"; byla jsem bez tyreologickych obtizi a projevu; cytologicky zaver: koloidni struma s regresivnimi zmenami. Hormony SZ jsem mela ukazkove, ve strednim pasme normy, ale mela jsem zvysene protilatky, anti TPO+++. Na doporuceni lekare jsem zacala uzivat Euthyrox; mesic 1/2 tbl. Euthyroxu 50, pak 1 tbl. denne. Na kontrole po trech mesicich: sono na SZ beze zmeny, ale TSH 0.01mIU/l, FT4 - 34,1 pmol/l, anti TPO - 1300 IU/ml. Pan dr. vahal mezi 1/2 tbl. Euthyroxu 50 a jeho vysazenim, nakonec mi ho vysadil, mam prijit na kontrolu TSH za 6 tydnu. Chtela bych, prosim, vedet: 1. zda je zvyseni hormonu SZ dusledkem nespravne stanovene, prilis vysoke davky Euthyroxu 2. zda bylo spravne uplne vysazeni Euthyroxu po trech mesicich 3. zda je sance, ze se mi hladiny hormonu SZ vrati po vysazeni Euthyroxu na normalni uroven; po vysazeni Euthyroxu jsem mela navaly horka/poceni, pritom jsem se nikdy moc nepotila. Chapu, ze poceni je jednim z priznaku hypertyreozy... 4. chci otehotnet, pan dr. pred tremi mesici rikal, ze pri zanetu SZ je vyssi riziko potratu. Ale ted mam rozhozene hormony SZ, ktere predtim byly v poradku, mam pocit, ze dosavadni lecba mi spis ublizila, nez pomohla. Je tento muj pohled na vec spravny? 5. jake mam sance otehotnet v pripade, ze se mi hormony SZ nevrati do normalu a budu mit hypertyreozu? Krome autoimunitneho zanetu SZ, jsem se lecila i na nespecificky zanet streva. Nekdy me boli i klouby na prstech - znamena to, ze mam vetsi problem s imunitou? Nikdy jsem nebyvala moc nemocna, rodice jsou take zdravi. Je na miste navsteva imunologa nebo spis jineho specialisty (celostni medicina?). Moc dekuji predem za odpoved, omlouvam se za dlouhy dotaz, ale nevim si rady. Dekuji za sluzby vasi poradny.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, popořadě: 1.autoimunitní záněty se obvykle druží - vy máte střevní a zánět štítné žlázy. 2. navrhovala bych vám akceptovat názor endokrinologa a nechat 3 měsíce žlázu, aby zareagovala a jít potom na kontrolu, uvidíte, jaké budou výsledky, nelze předpokládat předem. Hyperthyreosu mít nebudete, pokud štítnice funguje, po vysazení hormonů dodávaných v tabletkách, bude funkce štítnice taková, jaká je OPRAVDU. 3.návštěva u celostního lékaře nebo u lékaře psychosomatické medicíny by byla více než na místě, jeví se mi, že váš vás stav silně znepokojuje a chtěla byste se přiblížit k příčinám. Oni vám pomohou /klidně vyhledejte oba dva, souběh terapií vám jen prospěje/, kontakty na psychosomatickou medicínu naleznete tady: http://www.lirtaps.cz/seznam_mapa.htm . 4. kloubní potíže jsou u autoimunitního zánětu střev přítomné poměrně často, nepíšete, v jakém stavu je nemoc vašeho střeva, mohla byste navštívit vašeho gastroenterologa na vyšetření, je pravděpodobné, že vaše nemoc bude třeba mírně aktivována a je potřeba změnit léčbu. 5. s těhotenstvím bych rozhodně počkala, až se situace na obou stranách /střevo i štítnice/ normalizuje, vyžádejte si stanovisko vašich lékařů k těhotenství a zkuste to. Těhotenství u autoimunit by mělo být plánované, obzvlášt, pokud berete jakékoli léky. V těhotenství byste měla být častěji kontrolována, zejména s ohledem na funkci štítnice, větší nápor na metabolismus může vyžadovat opětovné nasazení hormonů, kontroly by bylo potřeba dělat častěji, třeba každý měsíc. Neřekla bych, že u zánětu šž je větší riziko potratu, spíše jde o to, že u nekorigované (neléčené) hypothyreosy nebo hyperthyreoy dojde častěji k potratu, pokud je správně obé léčeno, k potratům z příčiny šž by dojít nemělo. Hezký den.

MUDr. Jana Leskovská
MUDr. Jana Leskovská

Specializace: Radiodiagnostika
Pracoviště: Rentgenoložka

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: