Léčba zvýšeného cholesterolu

Jsem rok po mozkové příhodě/v důsledku srdeční arytmie/, předchozí léta jsem bral tablety na snížení hl. cholesterolu, nyní mi je kardiolog zcela vypustil- " trend názoru na účinky cholesterolu se mění a před mrtvicí mě stejně lék neochránil". Je mi 71 let, jsem z generace , věřící na slogany typu "cholesterol-tichý zabiják apod", beru warfarin, ale přesto- je to názor ojedinělý nebo je to opravdu tak? Děkuji

Odpověď odborníka:

Petře, při zvýšené hladině cholesterolu je vhodné užívat léky na jeho snížení, stále platí, že při vysokém cholesterolu je vyšší riziko srdečního infarktu a cévní mozkové příhody. Ve Vašem případě byla příčinou mozkové příhody srdeční arytmie, což s hladinou cholesterolu nesouvisí. Pokud Vám kardiolog léky na cholesterol vysadil, určitě k tomu měl nějaký důvod, je možné, že hladina cholesterolu v důsledku dlouhodobé léčby se normalizovala natolik, že bylo možné léky vysadit. Přeji pěkný večer.

MUDr. Markéta Pražáková, Ph.D.
MUDr. Markéta Pražáková, Ph.D.

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka, Kralupy nad Vltavou

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: