Leidenská mutace

Dobrý den, prosila bych o radu, po mých zdravotních obtížích,/které začaly přibližně po potratu v 10.týdnu/ jsem byla vyslána mimo jiné i na odběr krve, kde mi zjistili LEIDINSKOU MUTACI faktoru V - heterozygot..Momenátlně mám problémy s očima, táhnutí a tlaku očí /léčím se na glaukom/..Od mého lékaře jsem se nedozvěděla, co to vlastně znamená a jestli by se to nemělo nějak léčit/jen, že nemůžu horm.antikoncepci,která mi si nedělala dobře,proto jsem ji vysadila/..Děkuji Bea

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Leidenská mutace je geneticky podmíněná porucha srážlivosti krve - máte větší pravděpodobnost vzniku trombózy. Protože antikoncepce také zvyšuje riziko vzniku trombu, nedoporučuje se pacientům s touto mutací ji užívat. Doporučoval bych sledování na hematologii, případně v trombotickém centru. Léčba není nutná, je ale vhodná prevence trombózy např při delším sezení (např. několika hodinový let letadlem)

MUDr. David Hoskovec
MUDr. David Hoskovec

Specializace: Chirurgie a traumatologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: