Lsil včetně hpv, biopsie děložního čípku

Gynekoložka mě poslala na vyšetření čípku kvůli nálezu: LSIL včetně HPV. (doplnující informace: menstruaci mám od 14ti let, antikoncepci beru od 17ti let Lindynette 20 a za život jsem měla 2 sexuální partnery, je mi 21 let) Objednala jsem se a chtěla vědět o co se jedná, protože se o medicinu nezajimám a vůbec jsem netušila o co jde. Sestra mi řekla, že si to mám najít na internetu. Mám raději osobní přístup a konzultaci, na internetu akorát dostanu strach, co všecko mi může být. Dnes jsem podstoupila nepříjemné vyšetření(stěry a následně i biopsii děložního čípku). Paní doktorka na mě byla velice nepříjemná a naprosto neochotná mi vysvětlit o co jde a jak moc se mám bát. Když jsem na ni ve slzách naléhala at se mnou aspon trochu mluví, řekla mi, že jí kladu otázky jakoby mi bylo 16. Můžete mi prosím naznačit, proč mi dělala biopsii, jaká jsou rizika a jestli je tohle standardní postup? Už pár let jsem nahuštěná z médií strachem z rakoviny a ted jsem z toho ve velkém stresu. Po biopsii mám asi hodinu a slabě krvácím. Paní doktorka mi řekla, že dva dny nemám mít styk a nemám se koupat, je ještě něco co bych o tom měla vědět? Děkuji Vám.

Odpověď odborníka:

Při každé preventivní gynekologické prohlídce udělá gynekolog stěr z děložního čípku na cytologii. Ve specializované laboratoři se stěr zhodnotí pod mikroskopem a určí se, zda je v normě, nebo vykazuje určité změny, na které je nutno dávat pozor, nebo rovnou řešit. Nález LSIL znamená nález lehké formy změn na čípku, které je nutno většinou pouze sledovat. HPV nález znamená přítomnost lidského papilomaviru, který je v dnešní populaci hojně rozšířen a často se najde náhodně právě při cytologii. Čípek se dále hodnotí pod specielním mikroskopem = kolposkop a pokud se na kolposkopickém vyšetření v nějaké části čípku objeví podezřelý nález, tak se zvažuje odběr biopsie = odebere se kleštičkama malé množství tkáně na další mikroskopický rozbor. Vás zřejmě gynekoložka odeslala na specializované pracoviště k další diagnostice. Nález LSIL neznamená, že máte rakovinu děložního čípku, jen lehké změny, které je nutno sledovat a které mohou za čas i vymizet. Určitě budou detailnější a konkrétnější výsledky z biopsie a podle toho by se eventuelně volila léčba. Po odběru stěru a biopsii můžete slabě krvácet, či špinit a jak už vám doporučili je vhodné se vyhnout pohlavnímu styku, koupání a dbát o zvýšenou hygienu po dobu pár dnů. To, že nehledáte zbytečně informace na internetu vám schvaluji, protože jsou mnohdy zkreslené a zavádějící a zbytečně ženy vystraší. I pokud by se nález na čípku zhoršil, nebo by výsledky biopsie vedli k nutnosti operačního řešení, tak se toho neobávejte. Vždy je snaha o odstranění co nejmenší části děložního čípku (konizace) v podstatě bez trvalého následku (př. pro těhotenství). Jak jsem ale psala, tak nález LSIL se většinou pouze sleduje, protože není nutná chirurgická léčba. Váš lékař (a to jakýkoliv, nejen gynekolog) by vám měl vysvětlit do podrobna nejen nutná vyšetření, ale i výsledky a doporučený postup. Máte právo se ptát tolik otázek, kolik potřebujete k pochopení problému. Pokud nejste spokojená s přístupem lékaře, tak v dnešní době máte možnost lékaře změnit. Držím vám palce, ať jsou vyšetření v pořádku a mějte se hezky.

MUDr. Barbora Müller
MUDr. Barbora Müller

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Nemocnice Ostrov

 
Líbí se vám odpověď?
+93 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
LSIL včetně hpv, biopsie děložního čípku | Od: hajk | 10.6.2014 20:08
Vážně mockrát Vám děkuji za odpověď. Řekla jste mi toho 100x víc než lékařka u které jsem na vyšetření byla. Zvažuju, že si na ni budu stěžovat.
reagovat
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x