Lsil a pozitivní na hpv

Dobrý den, ráda bych Vás požádala o radu. Dnes mi byly mým gynekologem oznámen nález mírných změn na čípku LSIL a také, podle cytologie, pozitivní výsledek na HPV. Stěry dnes zopakoval a podle dalších výsledků bych měla jít na specializované pracoviště, kde by odebrali vzorek na histologii. Na kontrolu jsem objednaná zhruba za 2 měsíce. Pokud jsem tomu správně rozuměla, oba nálezy spolu souvisejí. Z výsledku jsem šokovaná a to nejen proto, že jsem byla v roce 2008 očkovaná vakcínou Silgard, ale také proto, že jsem v posledních 4 letech neměla pohlavní styk. V době mezi očkováním a počátkem sexuální abstinence jsem měla stálého partnera a používali jsme kondom. Domnívala jsem se, že díky očkování není možné se nakazit (nejnebezpečnšími kmeny HPV viru) a tudíž mít jakékoliv změny na čípku. Opak je očividně pravdou. Co mohu očekávat? Dočetla jsem se, že k potvrzení infekce HPV je nutný speciální test, protože na základě cytologického testu jde pouze o hypotézu a nelze tedy přítomnost HPV viru potvrdit. Dále také to, že tento speciální test nemá význam u lehkých změn LSIL dělat, protože velmi často dochází ke spontánnímu vymizení jak HPV viru, tak lehkých změn. Měla bych přesto svého lékaře o tento speciální test požádat? Mohu doufat, že se mé tělo s případným HPV virem samo vyrovná a dojde i k normalizaci aktuálních, již zmíněných, lehkých změn? Může se zdravotní stav zhoršit i přesto, že jsem očkovaná? Měla bych gynekologa požádat o přeočkování? Je mi 24 let, děti samozřejmě do budoucna plánuji. Děkuji za zodpovězení otázek. J.K.

Odpověď odborníka:

Cytologie ať již klasická nebo tzv. ThinPrep PAP Test nestanoví přesně diagnozu,je to vodítko,diagnozu určí histologie nejrozumnější je tedy vyčkat a podle výsledku se rozhodnout pro další postup

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x