Lymfatické uzliny na krku a snížená funkce štítné žádly

Dobrý den, již více jak 5 let mám zvětšenou lymf. uzlinu na krku. Nejsem jinak hodně nemocná. Jen občas nachlazená, žádné angíny či alergie, jen k nachlazení vždy silný kašel. Před dvěma měsíci mi byla zjištěna snížená funkce štítné žlázy (TSH 6,0) beru Euthyrox 50 jednu tabletu ráno. Zajímalo by mě jestli funkce štítné žlázy nějak může ovlivňovat lymfatické uzliny. Četla jsem, pokud je organismus zanesen, jsou v něm pomnoženy kvasinky, plísně, bakterie a viry snižuje se funkce štítné žlázy a lymfatické uzliny reaguje tak, že se zvětší. Chodím pravidelně na endokrinologii a doktorka mi říkala, že lymf. uzlinu budeme také hlídat. Měla bych ještě zajít na jiné vyšetření. Bojím se proč je ta uzlina tak dlouho zvětšená. Praktická doktorka mi dělala rozbor z krve (když jsem si stěžovala na únavy ) a byla mi právě pak zjištěna sníž. funk. SŽ. Zjistila by z krve i jiné závažnější choroby? Pomohla by detoxikace organizmu? Začala jsem brát kapky Gynex. Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, poruchy funkce štítné žlázy někdy mohou souviset s překonáním nějaké infekce, je to jedna z možností. Co se týče přímé souvislosti štítnice a lymf. uzlin, to je také možné, ale spíše v případě přitomnosti uzlů ve štítnici, nežli nějaké infekce. Stran vyšetření uzliny - pokud je jenom jedna a opravdu se 5 let nemění, nedělala bych si větší starosti. Pokud by se zvětšovala, bolela, mohla by souviset s nějakou infekcí v oblasti krku, či úst - tudíž bych doporučila zubní, resp. ORL vyšetření k vyloučení skrytého zánětu v daných oblastech. Pokud by bylo uzlin víc, zvažovala bych event i vyšetření hematologické. Z krevních rozborů bych k lymf. uzlině jako základ doporučila krevní obraz, parametry zánětu (CRP, sedimentaci) a spektrum bílkovin (ELFO). Nemohu se vyjádřit k tomu, co by se z Vaších náběrů dalo, nedalo zjistit, jelikož nevím, co Vám bylo kromě štítnice vyšetřeno. Stran detoxikace - nevím, co konkrétně máte na mysli, pokud se nebude jednat o nic drastického, poškodit by Vám to nemělo, zmizení uzliny Vám nikdo nezaručí. Nemyslím, že Gynex Vám (dle složení) pomůže s danou uzlinou, snad ale rovněž nepoškodí. Mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x