Lymfatický otok?

Dobrý den, před třemi lety mi začalo otékat lýtko, noha byla taková "tupá" a občas mě brnělo chodidlo. Bála jsem se, že jde o trombozu, ta byla ale vyloučena Dopplerem, žádná diagnoza nepadla, prý jde nejspíš o lymfatický otok. Otok je prakticky stalý, ráno minimální po dni sezení v práci velký a citelný, spojený s nepříjemným tlakem v lýtku. V posledních dnech je otok citelnější, tlak v noze je větší a stálý, rozdíl mezi jedním a druhým lýtkem je cca 1 az 2 cm v obvodu. Možná je to spojeno se špatným došlápnutím před pěti dny, noha bolí z vnější strany, nahmatám i bolestivé místo. Noha nemění barvu ani teplotu, otok je jen v lýtku, kotník i koleno jsou stejné. Může to být stále jen ten lymfedem? Trombozy se velmi bojim. A co dělat, aby se to i nadále nezhoršovalo? Děkuji moc za odpověď.

Odpověď odborníka:

Odpověď není jednoduchá. Zjištění příčiny otoku vyžaduje podrobnější interní a ortopedické vyšetření. Nutno vyloučit místní trauma, asi vyloučeno. Rtg snímkem zhodnotit stav kostí bérce, diagnostickým ultrazvukem vyšetřit měkké tkáně a vyšetření cév dolní končetiny opakovat. Pokud bude negativní protom praktikovat ošetření manuální a přístrojovou lymfodrenáží na rehabilitaci, kde tuto léčebnou metodu praktikují. Není vyloučeno i provedení lymfografie, toto vyšetření se provádí vzácně , ojediněle, spíše na klinických pracovištích. Vhodné provést i širší laboratorní vyšetření krve. Podle všech výsledků potom důsledná léčba.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: