Menstruace po vysazení depoprovery

Dobrý den, pane doktore, je mi 37 let a před rokem jsem vysadila Depoproveru, kterou jsem brala cca 7 let / po narození dcery/. Zhruba 3 měsíce po vysazení se nedostavila menstruace a paní doktorka ji začala vyvolávat Norethisteronem, Agulotinem, poté Utrogestanem. Po cca dalších 3 měsících se dostavilo lehké půldenní až jednodenní zašpinění, které se dostavuje vždy cca po 3 dnech, od ukončení Utrogestanu, který mám naordinován 16-26 den cyklu. Toto půldenní až jednodenní slabé špinění /není barvy krve, ale dohněda/, se dostaví vždy cca 3 dny po vysazení Utrogestanu už tedy zhruba 6-7 měsíců. Mám 2 děti, otěhotnění bylo vždy naprosto bezproblémové, menstruace byla před Depoproverou naprosto pravidelná. Nyní bychom rádi třetí dítko a vzhledem ke svému věku bych ráda "nastartování menstuace" a šance na otěhotnění nějak uspíšila. Paní doktorka o našem záměru otěhotnět ví, ale tvrdí, že nastartování těla může trvat až 3 roky a chce vyčkávat, dokud se tělo nesrovná samo.. Ovulaci apod. vůbec neřešíme, prý neprve musí naskočit MS... Na její doporučení jako podporu růstu sliznice jím akorát již rok denně kyselinu listovou /a zmiňovaný Utrogestan 16-26DC/. Krevní/hormonální testy mi dělány nebyly, pouze utz vyšetření, které bylo v pořádku. Ráda bych se Vás zeptala, zda-li je i nějaká další možnost či postup, jak tělo "nastartovat" dříve a mít šanci na otěhotnění. Předem moc děkuji za odpověď. Gabriela

Odpověď odborníka:

Po poslední aplikaci Depo-provery se navrací ovulace za 5 až 18 měsíců (průměrně 11měsíců). Užívání norethisteronu aj. je zbytečné, nepomůže (je to stejná skupina hormonů). Kyselinu listovou užívejte, to je rozumné. Pro uspíšení návratu ovulací to ale opět nemá efekt. Doporučuji vyčkat, až cyklus naběhne sám. Depo provera se totiž musí vstřebat ze svaloviny, kam je napíchána v minulosti. Dr.Kovář

MUDr. Petr Kovář
MUDr. Petr Kovář

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Centra ambulantní hysteroskopie GYNPRENATAL A GYNENATAL - gynekologické ambulance: Havířov - Hlučín- Háj ve Slezsku - Baška - Hať

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Asexualita
Články: Asexualita
Asexuálové jsou lidé, kteří...
Osteogenesis imperfecta
Články: Osteogenesis imperfecta
Osteogenesis imperfecta je...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: