Metformin (stadamet) léčba

Mamince 80let byl nyní nasazen lék na snížení krevního cukru Stadamet 850 1-0-1. Ale mám pochybnosti o tom, jestli je pro maminku vhodný. Napíšu proč. 20.04.2016 měla glukózu S: 6,2. 23.05.2016 při OGTT měla 8,6 a 02.06.2016 8,2.,ale k tomu má ještě tyto patologické laboratorní testy: kreatinin 87 ( ? nevím proč,když hodnoty jsou 44-104 ), osmolalita-vypočtená 297, Glom.filtrace 0,91 na 1,73m2, kyselina močová 359, CRP 15,5, Leukocyty 10,25, Erytrocyty 5,23, Parathormon 102,6, GMT 1,17, HDL 0,94. A teď ještě má nefrolithiazu ( 3kamínky 2cm.) A z léku užívá toto: je toho dost. Rhefluin 1-0-0, Pradaxa 150mg 1-0-1, Simvastatin 10mg 0-0-1, Milurit 300mg 1-0-0, Vigantol 10gtt 1x týdně, Calcii carbonici 1-0-0, Kalium chloratum 1-0-0. A tak mám pochybnosti o tom, že když začne užívat ten stadamet,aby neměla laktátovou acidózu, kvůli tomu kreatininu a dalším lékům. Nestačilo by zatím snižit krevní cukr dietou a nějakým potravinovým doplňkem? ( Bioaktivní Chrom 30qg apod ) Předem Vám děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Diabetes mellitus (cukrovka) může být diagnostikován třemi různými způsoby:
1. Přítomnost klasických příznaků cukrovky + náhodná glykémie ≥ 11,1 mmol/l
2. Glykémie nalačno ≥ 7,0 mmol/l (tedy 8hodin od poslední stravy)
3. Glykémie ve 120. minutě oGTT ≥ 11,1 mmol/l
platí při tom ale, že vyšetření glykémie při diagnostice diabetu je třeba jednou opakovat a vycházet ze dvou stanovení.
Je tedy otázka (dle vámi uvedených hodnot) zda byla diagnoza diabetu stanovena.
Za určitých situací přistupujeme k léčbě i u prediabetických poruch.
Metformin (Stadamet) je lékem volby k léčbě nekomplikovaného diabetu 2. typu. tato doporučení se však často u starších pacientů mění.
Pro správné rozhodnutí o způsobu léčby je vždy třeba brát v potaz pacienta jako celek, u starších zdatných i křehkých pacientů klademe důraz hlavně na minimalizaci rizika hypoglykemie. V hře je však řada dalších faktorů ovlivňujících léčbu.
Stojí za zvážení zda užitá dávka metforminu není příliš vysoká. Nicméně bez podrobné znalosti situace případu není možné vydat konkretní doporučení. Doporučuji konzultovat lékaře, který léčbu antidiabetiky nasadil.
S pozdravem Karel Bláha - praktický lékař.

MUDr. Karel Bláha
MUDr. Karel Bláha

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Praha 7

 
Líbí se vám odpověď?
-3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x